PVV Noord-Brabant stelt vragen over "groen hobbyfeestje" voor energie uit plantenwortels

De Brabantse PVV-fractie stelt kritische Statenvragen over de subsidie die de provincie Noord-Brabant verstrekt om energie uit plantenwortels te winnen. De PVV fractie verwacht niet dat het doel van het project van Plant-e, om de zinkfabriek Nyrstar in Budel voor een groot deel in haar energiebehoefte te voorzien, haalbaar is. "De energiedichtheid is net als bij windenergie te laag en de techniek lijkt vrij gecompliceerd en duur."

De PVV vindt dat innovaties op energiegebied concurrerend moeten kunnen worden zonder subsidie. "Dat is ook de reden dat wij tegen windenergie zijn, waar tientallen miljarden aan subsidie in verloren gaan. Wij zijn niet voor duurzaam als het alleen maar duur is.", aldus Statenlid Harry van den Berg. "Het is op zich een creatief en technisch vernuftig idee, maar om daar bijna 274.000 euro belastinggeld aan te besteden heeft meer weg van een groen hobbyfeestje, dan van een verantwoorde investering". De PVV fractie vraagt daarom het provinciebestuur van deze subsidie af te zien.

Geacht college van Gedeputeerde Staten,

Via een persbericht op de site van de provincie Noord-Brabant (1) heeft onze fractie kennis genomen van het voornemen van het college om 273.900 euro subsidie te verstrekken aan het bedrijf Plant-E, dat energie wil opwekken uit de wortels van levende planten. Dit bericht roept bij de PVV de volgende vragen op:

In het persbericht is het volgende te lezen: "De innovatieve opwekking van duurzame energie sluit goed aan bij de energiestrategie van Nyrstar om een deel van de omvangrijke energiebehoefte van de zinkproductie te organiseren via de opwekking van duurzame (zonne-)energie."

  1. Klopt het dat er bij de maximaal haalbaar geachte opbrengst van 3,2 watt per m2 (2) ongeveer 50.000.000m2 groenvoorziening nodig is om de 150MW verwerkende zinkfabriek op deze manier “duurzaam” te laten werken? Zo nee, met welke oppervlakte groenvoorziening zou voor dit doel dan wel rekening gehouden moeten worden?
  2. Kunt u aangeven voor welk deel van de energiebehoefte van Nyrstar zou dit project moet gaan bijdragen?
  3. Hoeveel watt per m2 wordt er in de huidige setting opgewekt?
  4. Wat is de huidige kostprijs per kilowattuur en wat zijn de verwachtingen hieromtrent richting de toekomst?
  5. In hoeverre is deze manier van opwekken geschikt als baseloadvoorziening, ofwel: is de elektriciteitsopwekking gedurende dag en nacht en zomer en winter ongeveer even groot?
  6. Op de site van Plant-E (3) is te zien dat al zeer veel overheidsinstellingen partner zijn van het bedrijf, dat dus mogelijk al van verschillende kanten subsidie ontvangt. De provincie Noord-Brabant draagt voor 60 procent bij aan de financiering van dit project. Kunt u aangeven in hoeverre de overige 40 procent van het project door overheidsinstellingen gefinancierd wordt?
  7. Het persbericht stelt verder: "Plant-e is een voorbeeld van een potentieel verdienmodel dat op termijn een bijdrage kan leveren aan de financiering van het Natuurnetwerk Brabant." Kunt u aangeven of de te verwachten bijdragen aan de financiering van het Natuurnetwerk Brabant het subsidiebedrag zal overstijgen? Zo ja, kunt u concreet aangeven waarop die verwachtingen gebaseerd zijn? Zo nee, deelt uw college dan de mening van de PVV dat dit een verkapte subsidie wordt aan het Natuurnetwerk Brabant en bent u bereid af te zien van de subsidie voor dit groene hobbyfeestje? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Harry van den Berg

Alexander van Hattem

       1http://www.brabant.nl/actueel/nieuws/2016/maart/provincie-geeft-energie-uit-plantenwortels-een-kans.aspx

2http://www.intogreen.nl/nl/themas/duurzaam/inspiratie/energie-uit-levende-planten-dat-is-pas-plant-e

3http://www.plant-e.com/

 

Beantwoording: pdfEnergie_uit_plantenwortels_beantwoording_dd_12-04-2016.pdf