PVV Noord-Brabant: "Stop windmolisering van Brabants landschap!"

De Brabantse PVV-fractie "ergert zich groen" aan wat het noemt "de windmolisering van Brabant". Recent zijn er nieuwe plannen voor windturbines gekomen vanuit onder meer Tilburg, Haaren en Reusel. Bij Haaren komen ze wellicht tegen de Loonse en Drunense Duinen te staan.

"Boven Etten-Leur is het landschap al totaal vernield door die volstrekt nutteloze klimaatminaretten en wij willen voorkomen dat ook overig Noord-Brabant hieraan ten prooi valt. Deze Groene Gekte kost miljarden, maar zo lang het Europees Emissiehandelssysteem in zijn huidige vorm bestaat, wordt er geen grammetje CO2 bespaard. In onze provincie zal de windmolisering bovendien zeer negatieve gevolgen hebben voor de leefbaarheid en het toerisme", aldus PVV-Statenlid Harry van den Berg.

De plannen in Reusel en Haaren liggen buiten het zoekgebied voor windturbines in de provinciale Verordening Ruimte. De PVV, die het liefst alle windmolenplannen geschrapt ziet, vraagt het provinciebestuur daarom om in ieder geval de plannen die buiten dit zoekgebied voor windturbines liggen bij voorbaat "naar het Land der Klimaatfabelen" te verwijzen.

Geacht college,

In het Eindhovens Dagblad is een artikel (1) inzake de voorgenomen plaatsing van 7 windturbines aan de Postelsedijk te Reusel verschenen. Daarnaast stelt het Brabants Dagblad dat het college van B&W van de gemeente Haaren onderzoek laat doen naar de plaatsing van windturbines bij het Drongelens Kanaal. De PVV-fractie heeft hierover de volgende vragen:

1. Klopt de inhoud van het artikel in het Eindhovens Dagblad (afgezien van het feit dat de turbines dagelijks stroom zouden leveren, dat doen ze namelijk bij lange na niet)? Zo nee, wat klopt er volgens GS niet in deze berichtgeving?

2. Is het college het met de PVV-fractie eens dat met het plaatsen van nog meer enorme windturbines bij de Postelsedijk, min of meer parallel aan de huidige 5 aan de Laarakkerdijk, er sprake zou zijn van een grootschalig (wind-)industriegebied en dat een dergelijke ontwikkeling in dit kleinschalige landschap zeer ongewenst is? Zo nee, waarom niet?

3. In de ruimtelijke onderbouwing van het windpark aan de Laarakkerdijk in Reusel is aangegeven dat in de omgeving sprake is van een broedkolonie kokmeeuwen, die vooral foerageren aan de Postelsedijk.(3) Deelt u de zorg van de PVV-fractie dat een windturbineproject aan de Postelsedijk kan zorgen voor een verhoogde mortaliteit onder
deze broedvogels en windturbines op deze locatie dus onwenselijk zijn? Zo nee, waarom niet?

4. De Postelsedijk in Reusel en de locatie aan het Drongelens Kanaal in Haaren liggen buiten het in de Verordening ruimte vastgestelde zoekgebied voor windturbines, waardoor daar geen turbines opgesteld mogen worden. Is het college bereid om de initiatiefnemers van deze windturbineprojecten per omgaande te laten weten dat het project alleen al vanwege die
reden geen doorgang kan vinden en de voorbereidingen dus beter per onmiddellijk gestaakt kunnen worden? Zo nee, waarom niet?

5. Deelt het college de mening van de PVV dat meerdere initiatieven in Tilburg-Noord, alsmede nieuwe plannen van de gemeente Haaren (4), direct aan de Loonse- en Drunense Duinen onder Drunen, een sterk negatief effect sorteren op de sterke toeristische regio MiddenBrabant (zie ook (2) en daarmee buitengewoon ongewenst is? Zo nee, waarom niet?

6. Deelt het college de mening van de PVV dat met de als paddenstoelen uit de grond schietende “duurzaamheidsinitiatieven” er een wildgroei dreigt van zeer hoge windturbines, verspreid en versplinterd over het gehele Brabantse landschap een buitengewoon ongewenste ontwikkeling is? Zo nee, waarom niet?

7. Is het college bereid alle initiatiefnemers van het bouwen van windturbines buiten de zoekgebieden voor windenergie standaard te melden dat dit op grond van de Verordening Ruimte niet mogelijk is? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant
Harry van den Berg