PVV: Windindustrie in windarm Helmond? Windmolens zijn daar Jan Doedelmolens!

De Brabantse PVV-fractie heeft met verbazing kennis genomen van plannen voor plaatsing van windturbines bij Helmond, één van de windarmste gebieden van Nederland. Evenzeer is er verbazing over het enthousiasme hierover dat vanuit de Bossche provincietoren te horen is.

Windmolens zijn volgens de PVV in Helmond 'Jan Doedelmolens', omdat ze volstrekt nutteloos zijn. Bij de statenvragen is een windkaart voor Nederland op 100 meter hoogte gevoegd.

Daarnaast stelt de PVV vragen over het gehele energie- en klimaatbeleid van de provincie. Zo wil het weten hoeveel graden het minder warm wordt dankzij de ruim 200 geplande windturbines in Noord-Brabant. De partij liet eerder weten dat al deze molens niet meer opleveren dan ongeveer 1/6e deel van de energie die de Amer-9 centrale in Geertruidenberg opwekt en dat er, zoals ook Prof.dr. Arnold Mulder concludeerde, er geen grammetje CO2 bespaard wordt.

Geacht college,

Volgens een bericht op de website van het Eindhovens Dagblad (1) zijn er plannen om 3 tot 6 windturbines te bouwen bij Dierdonk, waar de provincie positief tegenover zou staan. Volgens het Eindhovens Dagblad(2) zou gedeputeerde Van Merrienboer hebben gesteld “dat ze veel kunnen verdienen” aan het opvullen van geschrapte bedrijventerreinen met windmolens en zonnepanelen.

De PVV heeft hierover de volgende vragen:

1 Is de berichtgeving van het Eindhovens Dagblad correct? Zo nee, wat is er onjuist?

2 Acht u het verstandig om in de omgeving van Helmond – een van de windarmste plaatsen in Nederland - windturbines te plaatsen, daarbij rekening houdend met de gegevens uit de windatlas (3), en met de Wet van Betz, die inhoudt dat per 10% minder wind de energieopbrengst met 30% daalt? Zo ja, waarom? Zo nee, bent u dan bereid de initiatiefnemers mee te delen dat dit project geen doorgang kan vinden indien het onder provinciale verantwoordelijkheid valt (5-100MW opgesteld vermogen)?

3 Gedeputeerde Van Merrienboer stelt dat “ze” veel geld kunnen verdienen bij plaatsing van windturbines. De burger wordt met het Energieakkoord - ongevraagd en buiten het stem- en budgetrecht van de parlementaire democratie om - direct en indirect van € 1000 per huishouden per jaar beroofd, grotendeels door grootschalige uitgaven aan onrendabele windenergie. Kunt u aangeven welke “ze” hier bedoeld worden? Zijn dat elektriciteitsbedrijven of zijn dat participerende burgers die daarmee feitelijk het geld van andere burgers afpakken en / of andere spelers?

4 Kan het college aangeven hoeveel CO2 bespaard wordt en hoeveel graden de aarde minder opwarmt dankzij de geplande bijna 500MW opgesteld windvermogen in heel Noord-Brabant? Zo nee, wat is dan de reden dat u onze provincie vol wil laten zetten met windturbines? Zo ja, hoeveel en wat is dan de reden dat u onze provincie tóch vol wil laten zetten met windturbines?

4a Bent u het met de PVV eens dat, zoals ook gesteld door Prof.dr. Machiel Mulder (4), indien de effecten van de EU-ETS-emissiehandel worden meegenomen in de berekening van de CO2-reductie, er geen grammetje CO2 bespaard wordt met zowel windturbines als het hele klimaat-/energiebeleid? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is dan de reden dat u onze provincie tóch vol wil laten zetten met windturbines?

5 Wat is uw inschatting dat de geplande bijna 500MW Brabantse windturbine-inspanning de komende 15 jaar aan subsidie (SDE+) + belastingkorting (postcoderoosregeling, EIA, etc.) de belasting- en heffingenbetaler gaat kosten? Bent u het met de PVV eens dat met dit rondpompen van belastinggeld niet veel ‘verdiend’ wordt, maar dat dit vooral heel veel publiek geld kost? Zo nee, waarom niet?

6 Kunt u aangeven welke betekenis de aanduiding ‘zoekgebieden voor windenergie’ in de Verordening Ruimte nog heeft als u hier structureel van afwijkt? Of kunnen we alle vastgestelde kaarten met zoekgebieden voor windenergie in de biomassacentrale gooien? Zo nee, bent u dan bereid de kaartbeelden te respecteren?

Namens de PVV-fractie Noord-Brabant

Met vriendelijke groet,

Harry van den Berg

 

(1) http://www.ed.nl/regio/helmond/windenergie-dierdonk-geeft-helmond-en-peel-energie-1.6600022

(2) 'Energieweiden' als compensatie

3 november 2016

03-11-2016 /pagina 03 /sectie Regio /auteur SIMON ROOD Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

EINDHOVEN - Drie geplande regionale bedrijventerreinen wordt geschrapt omdat er geen belangstelling voor is. Het gaat dan om Ekenrooi-Noord (Aalst), Varenschut (Helmond), en Rode Ladder (Best). Dat hebben de negen gemeenten van het Stedelijk Gebied Eindhoven besloten.

Op twaalf locaties zet het Stedelijk gebied de ontwikkeling op pauze. Zo'n 165 hectare komt alleen in aanmerking voor uitgifte als de komende jaren voldoende vraag vanuit de markt komt.

Deze voorwaardelijke uitgifte geldt voor onder meer het oostelijk deel van Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant (BZOB) in Helmond, de Health Innovation Campus in Veldhoven, Esp Noord in Eindhoven en fase twee van de Brainport Industries Campus in Best. 'Als een gemeente die wil ontwikkelen, moet zij aantonen dat er belangstelling voor is', aldus burgemeester Jan Brenninkmeijer van Waalre, kartrekker van het project. 'Wij toetsen als gemeenten gezamenlijk of dat het geval is.'

Om bestaande bedrijventerreinen een oppepper te geven, is acht miljoen euro beschikbaar. De helft komt van gemeenten, de andere helft van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Het geld is bestemd voor 'innovatie' en werkgelegenheid.

De provincie Noord-Brabant is positief over het akkoord. 'Goed dat gemeenten kiezen en dit samen oplossen', zei provinciebestuurder Erik van Merrienboer gisteren.

Windmolens

Over de invulling van geschrapte bedrijventerrein wil de provincie meedenken met de gemeenten. Van Merrienboer ziet kansen voor duurzame energie. 'Met windmolens kun je veel geld verdienen en zonnepanelen zijn ook interessant.'

Met tijdelijke 'energieweiden' kunnen gemeenten hun verlies op bedrijfsgrond extra compenseren.

Om bestaande bedrijventerreinen 'n oppepper te geven, is acht miljoen euro beschikbaar

(c) Eindhovens Dagblad 2016 alle rechten voorbehouden

(3) windkaart(bron: windenergie-nieuws.nl)

(4) Prof.dr. Machiel Mulder (RUG Groningen), Annemarie Verrips (CPB):
- http://www.gebakkenwind.nl/windenergie/tweede-nlvow-conferentie-kosten-windenergie-rijzen-de-pan-uit/
- http://www.rug.nl/news/2014/03/05-machiel-mulder

 

Beantwoording: pdfWindindustrie_Helmond_beantwoording_dd_22-11-2016.pdf