Verslag PS vergadering 7 februari 2014
De PS vergadering van 7 februari stond vooral in het teken van het ruimtelijk beleid: de herziening van de Structuurvisie Ruimtelijke Ordening en de Verordening Ruimte. Het zwaartepunt van de in totaal bijna 15 uur durende marathonvergadering lag bij de nieuwe maatregelen voor de veehouderij.
Kort samengevat moeten de plannen van het college van GS ervoor zorgen dat de overlast en risico’s van de intensieve veehouderij in overbelaste gebieden een halt worden toegeroepen en eventuele nieuwe uitbreidingen alleen tot stand kunnen komen als dit in overleg met de omwonenden gebeurt en als aan de nodige zorgvuldigheidseisen – zoals omschreven in de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) – wordt voldaan. Een aanpak die de PVV Noord-Brabant in beginsel kon steunen, maar waarvan de concrete uitwerking onvoldoende is.
Zo zijn in de Verordening Ruimte geen nadere bepalingen opgenomen over de ‘urgente gebieden’: er is niet eens een definitie omschrijving, de invulling wordt aan de gemeenten overgelaten en indien de gemeenten nalatig blijven heeft de provincie geen doorzettingsmacht. Daarom vroeg de PVV in een amendement ook om een nadere definitie van ‘overbelaste gebieden’. Ook zijn voor de PVV belangrijke thema’s als dierenwelzijn en volksgezondheid onvoldoende duidelijk in de plannen meegenomen. De definitieve BZV moet zelfs nog worden vastgesteld, waarbij GS alles laat afhangen van de gesprekspartners in het ‘Brabantberaad’ (o.a. ZLTO en BMF). Het is het een slechte zaak dat GS meer waarde hecht aan de achterkamertjes van het ‘Brabantberaad‘ dan aan de democratisch volksvertegenwoordiging in PS.
De PVV Noord-Brabant vindt het belangrijk dat in het nieuwe veehouderijbeleid een aantal zaken goed en duidelijk geregeld worden: volksgezondheid, dierenwelzijn en leefbaarheid. In de overbelaste gebieden moet de overlast worden beperkt, zoals de geurhinder en de overlast van transportbewegingen. Om dit te bewerkstelligen heeft de PVV een amendement ingediend over de landschappelijk inpasbaarheid, welke is aangenomen. Daarnaast is draagvlak in de omgeving van groot belang en daarom kon de PVV een motie van Groenlinks steunen om een referendum te organiseren over de intensieve veehouderij – dit in lijn met het eerdere initiatiefvoorstel van de PVV om een referendumverordening in te voeren. Op het gebied van volksgezondheid steunde de PVV moties voor een nader onderzoek naar een gezonde afstand tussen woningen en veehouderijen en het zoveel mogelijk beperken van antibioticagebruik. Verder wil de PVV de resultaten van het aankomende grote GGD-onderzoek graag meenemen in de verdere plannen.
Een voorstel van GS om de fijnstofnorm voor veehouders met een klein percentage te verlagen heeft de PVV niet gesteund. Waarom dit een schijnoplossing is, is door fractievoorzitter Alexander van Hattem hier uitvoerig betoogd.
Waar de PVV ook niet aan meewerkt is het financieren van mestvergistingsinstallaties door de provincie. Deze installaties zijn alleen met structurele overheidssubsidie rendabel. Reden voor de PVV om samen met andere partijen een motie tegen deze verspilling van belastinggeld in te dienen. VVD-gedeputeerde Pauli wil echter tegen beter weten in de mogelijkheden hiervoor open houden en pas na 2,5 jaar de regeling evalueren.
Op soortgelijke wijze blijven de VVD en de meeste andere partijen ook achter de totaal onrendabele, inefficiënte en landschapsvervuilende windenergie staan. GS wil windenergie zelfs stimuleren en eventueel ook de mogelijkheden hiervoor in Oost-Brabant verruimen. Moties en amendementen van de PVV hiertegen konden niet op steun rekenen – ook de VVD keurt het stimuleren van de miljardenverslindende windturbines goed!
Terwijl deze partijen wél windturbines goedkeuren laten zij teeltondersteunende voorzieningen voor de tuinbouw en permanente nishutten voor de bouw van carnavalswagens niet toe: deze zouden zorgen voor de verrommeling van het landschap. Maar 150 meter hoge windturbines zijn voor hen vreemd genoeg géén probleem. Over deze en andere ruimtelijke onderwerpen is meer te lezen in de spreektekst van de 1e termijn (Alexander van Hattem)(Joyce Kardol)
Verder stonden op de agenda enkele actuele moties waarvan de PVV samen met andere partijen mede-indiener was: het zoveel mogelijk beperken van giftreinen op de Brabantroute en het effect van accijnsverhogingen voor de pomphouders in de grensstreek. Beide moties zijn met brede steun aangenomen en zullen in Den Haag onder de aandacht worden gebracht. Opvallend is dat de partijen die zelf het Lenteakkoord voor de BTW-verhoging en het Herfstakkoord voor de accijnsverhoging hebben gesteund – waaronder Regeringspartijen VVD en PvdA – deze motie ook indienden. Hopelijk komt er snel een oplossing voor de pomphouders door het terugdraaien van de contraproductieve accijnsverhoging, want nóg meer faillissementen kan de Brabantse economie niet gebruiken!
Andere moties en amendementen:
Amendement Schrappen klimaatparagraaf uit de Structuurvisie RO
Amendement Noord-Brabant i.p.v. Brabant
Amendement integratie stad-platteland
Motie geen medewerking uitbreiding woonwagenkamp Dommeldal