Oude Politiek is bang voor een ander geluid.
Aanstaande vrijdag vindt er in het Provinciehuis een Lagerhuisdebat plaats met een bijbehorende politieke markt. Het Lagerhuisdebat wordt georganiseerd door de VARA, met subsidiegeld van de Provincie. Hiermee subsidieert de Provincie een omroep uit het publieke bestel, wat allesbehalve logisch is. De VARA is links georiënteerd en heeft diverse presentatoren die ruim boven de Balkenendenorm verdienen. Uiterst dubieus dat de Provincie zich met dit soort subsidies voor het karretje van de VARA laat spannen, temeer omdat het publieke bestel al meer dan genoeg belastinggeld kost.
De politieke markt is voor de jongerenafdelingen van de landelijke politieke partijen om zich te richten op de Brabantse jongeren. De PVV heeft geen jongerenafdeling en werd daarom niet uitgenodigd voor deze politieke markt. De PVV Noord-Brabant heeft geprobeerd duidelijk te maken dat het niet hebben van een jongerenafdeling niet betekent dat je geen interesse hebt in de jeugdige –toekomstige- kiezer. We hebben gemeld zelfs een grote groep actieve en betrokken jeugdige PVV stemmers te hebben. De PVV Brabant wilde dan ook graag deelnemen aan deze markt met fractieleden van de PVV om de jongeren kennis te laten maken met de PVV standpunten. Na een schriftelijke consultatie onder de gevestigde politieke partijen werd duidelijk dat men de PVV geen podium wilde geven bij de jongeren. De oude politieke partijen als VVD, CDA, PvdA, SP en D66 weigerden de PVV de gelegenheid te bieden haar boodschap over te brengen op de jeugd. De PVV heeft geen ledenstructuur en dus ook geen jongerenafdeling. Alleen dit feit is volgens ons onvoldoende reden om onze standpunten niet kenbaar te mogen maken aan de jongeren.
Toch zijn het deze partijen die altijd de mond vol hebben als het gaat over vrijheid van meningsuiting en politiek dichter bij de burger brengen. Is het democratisch om een collega-partij niet toe te laten op een politieke jongerenmarkt? Ja, tenslotte heeft een meerderheid van de oude politiek dit besloten. Men durft echter de PVV geen podium te geven en is bang dat de jonge kiezer oor heeft voor een nieuw geluid. De vrijheid van meningsuiting is wel degelijk in het gedrang als het je - op democratische wijze - ontzegd wordt standpunten naar buiten te kunnen brengen. Willen ze de politiek dan dichter bij de burgers brengen? Nee, de oude politieke partijen zijn alleen geïnteresseerd in het naar buiten brengen van de oude traditionele verhalen, in de hoop dat de burger lijdzaam toekijkt. Stel voor dat de kiezer zich zou mogen uitspreken over Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018 via een referendum? Dat kan niet want de oude politiek is van mening dat zij het beter weten dan de burgers. Maar ik weet zeker: de kiezer is niet dom en weet dat de oude politieke partijen hun beste tijd gehad hebben. En de Brabantse burgers zouden maar wat graag hun stem willen laten horen over grote geldverslindende elite-projecten als BCH2018.
Maar de PVV is gewend aan uitsluitingen. Te vaak worden we uitgemaakt voor populisten en fascisten. Als we daarop reageren worden onze teksten structureel gecensureerd, of niet eens geplaatst. We worden bedreigd en aangevallen, zonder enige vorm van respect, we zijn tenslotte maar PVVers. En dat mag allemaal in ons vrije Nederland. Maar ooit komt de tijd dat de kritische PVV-noot zal staan in de kranten, en kiezers zullen dan beloond worden voor hun vertrouwen in een nieuwe politiek.
Aanstaande vrijdag zal de PVV Noord-Brabant dan ook gewoon aanwezig zijn op de politieke markt, niet met een kraam, maar wel met Statenleden die democratisch gekozen zijn door de Brabantse burgers. Deze Statenleden zullen jongeren die geïnteresseerd zijn in de toekomst van Brabant te woord staan voor al hun vragen en duidelijk maken dat de PVV staat voor een nieuw geluid. Een geluid dat duidelijk hoorbaar zal zijn in het Provinciehuis en nagalmt in het gehele land.
Ronald Dol.
Fractievoorzitter PVV Noord-Brabant.