BCH 2018: en nu de échte mening van de Brabanders

Aanstaande maandag vindt in Breda een debat plaats over de vraag 'Wie zit er in Breda te wachten op het project Brabantstad Culturele Hoofdstad van Europa 2018?'. Kennelijk zijn in Breda -een van de vijf steden uit het netwerk Brabantstad die alle 10 miljoen euro belastinggeld moeten gaan bijdragen- de meningen nog flink verdeeld over dit 100 miljoen euro kostende eliteproject. Terecht, vindt ook de PVV Noord-Brabant, die eerder in Provinciale Staten flinke kritiek uitte op dit waanzinnige plan. De vijf steden betalen samen 50 miljoen, de Provincie betaalt de andere helft van de rekening: er wordt 100 miljoen euro Brabants belastinggeld uitgegeven aan projecten waarvan het rendement niet is aangetoond en dat is in huidige tijden op zijn zachtst gezegd niet verantwoord.

De organisatie van BCH2018 (het Programmabureau 2018Brabant) liet in 2011 een onderzoek uitvoeren naar de vraag wat Brabanders ervan vinden dat Brabantstad zich kandidaat stelt voor de titel Culturele Hoofdstad 20181. De PVV Noord-Brabant constateerde dat dit onderzoek een essentiële vraag mist waardoor de conclusie mank gaat. De ontbrekende vraag in dat onderzoek betreft nu juist het kostenplaatje.

Om het met een simpel voorbeeld te duiden: veronderstel dat je je kind vraagt of hij zin heeft in een ijsje, tien tegen een dat het antwoord 'ja' is. Maar als je erbij zegt dat het ijsje vier weken zakgeld kost, zal de animo voor dat ijsje drastisch dalen. Zo is het ook met Brabantstad Culturele Hoofdstad: het kostenplaatje is een opvallend ontbrekend element in de vraagstelling aan de Brabanders. Het Programmabureau 2018Brabant vroeg de Brabanders wat zij ervan vinden dat Brabantstad zich kandidaat stelt voor de titel Culturele Hoofdstad 2018, en vanzelfsprekend blijkt uit dit onderzoek dat een groot deel van de Brabanders (47% maar liefst) dat een goed idee vindt. 'Vanzelfsprekend' stellen we hier, omdat de vragenlijst die aan het Brabantpanel is voorgelegd niets meer is dan een weerspiegeling van de wens van de organisatie om er koste wat kost voor te zorgen dat de 5 steden en de provincie 100 miljoen euro op tafel leggen. Hún kostje is daarmee immers gekocht, en dat realiseren zij desnoods met behulp van een enquête waarin essentiële informatie ontbreekt.

Om de Brabantse politiek duidelijk te maken dat de Brabanders een andere mening hebben dan de organisatie van BCH2018 heeft de PVV Noord-Brabant zelf  een onafhankelijk onderzoek onder Brabanders laten uitvoeren over Brabantstad Culturele Hoofdstad. Het resultaat ( op basis van meer dan 750 ingevulde vragenlijsten ) is representatief wat betreft politieke voorkeur, leeftijd, geslacht, sociale klasse en woonplaats van de respondenten. Het onderzoek in opdracht van de PVV -uitgevoerd door een gerenommeerd onderzoeksbureau- start met dezelfde vraag zoals de BCH organisatie die ook aan de Brabanders voorlegde, namelijk "Wat vindt u ervan dat BrabantStad zich kandidaat stelt voor de titel van culturele hoofdstad van Europa 2018?" Uit de beantwoording blijkt eveneens dat 47% van de Brabanders het een goed idee vindt dat Brabantstad zich kandidaat stelt voor de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Als echter in de volgende vraag van het PVV-onderzoek toegelicht wordt dat de daarmee samenhangende geraamde kosten 100 miljoen euro bedragen, waarvan de helft door de Provincie en de andere helft door de vijf Brabantstad steden moet worden betaald, vindt nog slechts 21% die kandidaatstelling een goed idee. En in plaats van 13% die dit in het onderzoek van Programmabureau 2018Brabant geen goed idee vindt, slaat de balans in het nieuwe onderzoek om naar 63% die de kandidatuur niet ziet zitten.

Een forse constatering.  Het in opdracht van de PVV uitgevoerde onderzoek hanteert exact dezelfde startvraagstelling als het Programmabureau wat ook tot hetzelfde antwoordresultaat leidt. Echter mét de cruciale informatie over het bijbehorende prijskaartje hebben de Brabanders een andere mening over de kandidatuur. De PVV geeft hen groot gelijk, en ziet die 100 miljoen liever besteed aan zaken als directe en daadkrachtige maatregelen ten behoeve van economie, toerisme en werkgelegenheid, het oplossen van verkeersknelpunten of het in stand houden van Brabants cultuurhistorisch erfgoed.

Het zal de lezer duidelijk zijn dat de politieke beslissing om mee te dingen naar die voor de organisatoren o zo belangrijke titel Brabantstad Culturele Hoofdstad niet gebaseerd is op de wens en de mening van de Brabanders. De PVV Noord-Brabant wilde u als lezer de resultaten van haar onderzoek niet onthouden en roept zowel de politiek alsook maatschappelijke organisaties op om voortaan meer zorgvuldigheid in onderzoeksvraagstelling te betrachten. Maar misschien moet de conclusie hier wel luiden dat dit soort vraagstukken eigenlijk gewoon via een formele volksraadpleging of referendum aan de Brabanders moet worden voorgelegd.

Tenslotte vertrouwen wij op de wijsheid van de politici die in de Brabantse steden nog moeten besluiten over deze kwestie.


 

 

1 De kandidaatstelling van BrabantStad voor culturele hoofdstad van Europa 2018: Nulmeting. 2011: PON, UvT.


 

Onderzoek in opdracht van PVV Noord-Brabant:

 BCH2018_definitieve_versie_enquete_onder_Brabanders_jan2012.docx

 Tabellen-01_ozoek_BCH2018-pvvNB.pdf

 Steekproef_Verantwoording.xls