Amendement "De Brabantnorm behouden”

Provinciale Staten van Noord-Brabant, in vergadering bijeen op 28 juni 2024, behandelend het Statenvoorstel 07/24 Vierde wijziging Algemene subsidieverordening Noord-Brabant

Besluiten in ontwerpbesluit I 07/24 B

Artikel I, onderdeel C, te schrappen.

P. van der Kammen Willem Rutjens Anne Schipper
PVV Noord-Brabant JA21 CU-SGP

 

Toelichting:

Artikel I, onderdeel C, van het ontwerpbesluit ziet op het schrappen van de 'Brabantnorm'. Met genoemd onderdeel wordt namelijk een nieuw artikel 8 (weigeringsgronden) vastgesteld, waarin het huidige artikel 8, tweede en derde lid, ASV (de ‘Brabantnorm’), niet langer is opgenomen.

De 'Brabantnorm' is een weigeringsgrond voor exploitatie- en begrotingssubsidies waarbij subsidie wordt geweigerd indien bestuurders of medewerkers van de betreffende organisatie een beloning boven een ministerssalaris wordt betaald.

Prof. Den Ouden heeft op verzoek van GS in 2017 een adviesdocument geschreven over de Brabantnorm.
Prof. Den Ouden verwijst naar een tweetal uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de RvS. Een van die uitspraken heeft betrekking op een in de betreffende Subsidieverordening opgenomen verplichting[1] en de andere zaak een criterium.

Prof. Den Ouden betoogt voorts dat de Algemene Wet Bestuursrecht nauwelijks eisen stelt aan weigeringsgronden en dat daarom de mogelijkheid om weigeringsgronden te hanteren dan ook ruimer is dan de mogelijkheid om subsidieverplichtingen op te leggen.

Het advies van Prof Den Ouden richt zich vervolgens vooral op het herformuleren van de toelichting. van de ASV ("Al met al acht ik deze weigeringsgrond kwetsbaar. De relatie met inkomenspolitiek is snel gelegd. De
snelste verbetering van de houdbaarheid van deze bepaling is het wijzigen van de toelichting. Daarin
moet een expliciete relatie met de doelmatige besteding van provinciale subsidiegelden worden
gelegd.").

Het zou dan ook wenselijk zijn het kind niet met het badwater weg te gooien, en in plaats van afschaffing van de Brabantnorm, deze gerichter te onderbouwen in de toelichting van de ASV (conform het advies).

[1] gemeente Eindhoven met de volgende bijzondere subsidieverplichting:
"De beloning van medewerkers van een gesubsidieerde instelling, inclusief directie en externe inhuur, bedraagt per kalenderjaar ten hoogste het WOPT- normbedrag, zoals bedoeld in artikel 6 van de Wet openbaarmaking uit publieke middelen gefinancierde topinkomens. Bij overschrijding van deze norm wordt het in de verleningsbeschikking genoemde bedrag bij de subsidievaststelling verminderd. De vermindering is bij de eerste keer gelijk aan het bedrag van de overschrijding van de geldende inkomensgrens in het kalenderjaar waarop de verleningsbeschikking betrekking heeft. Bij de tweede keer wordt dit bedrag verhoogd met een percentage van 50%."