Statenvragen PVV Noord Brabant Afvalscheiding bestraft in Brabant
Aan het College van Gedeputeerde Staten
Brabantlaan 1
5216 TV 's-Hertogenbosch
's-Hertogenbosch, 23 mei 2014
Vragen van de Partij voor de Vrijheid Noord-Brabant aan het college van Gedeputeerde Staten op grond van artikel 43 van het Reglement van Orde.
Betreft: Afvalscheiding bestraft in Brabant
Op NOS.nl[1] [2] is in diverse artikelen te lezen dat Eindhoven, Vught en andere Brabantse gemeenten worden beboet omdat deze gemeentes minder afval aanleveren doordat er beter gescheiden afval wordt ingezameld.
Op vrijdag 11 april 2014 hebben Provinciale Staten hun wensen en bedenkingen kenbaar gemaakt bij de voorgenomen verkoop van de aandelen Attero aan Waterland. Bij dit debat zijn -breed gedragen- vele zorgen geuit over de potentiële boetes die gemeentes boven het hoofd hingen.
Het College heeft vooraf geweigerd om duidelijke cijfers te verschaffen over de potentiële boetes, en in het debat heeft het College aangegeven geen aanwijzingen te hebben dat er boetes zullen worden geheven. Het college heeft tevens daarbij aangegeven ervan overtuigd te zijn dat Waterland een integere partij is.
Dit leidt tot de volgende vragen:
1. In het artikel valt te lezen dat Attero stelt dat het veel minder afval verwerkt heeft dan was afgesproken en vindt dat het daarom recht heeft op boetes van in totaal 7 miljoen euro. Voor en tijdens de betreffende Statenvergadering hebben diverse partijen waaronder de PVV het College gevraagd om de boetebedragen te kwantificeren. Het College heeft geen cijfers verschaft. Tevens heeft het College aangegeven niet te verwachten dat er boetes gaan worden geheven. Kan het College helderheid verschaffen waarom het nu, amper 5 weken later, opeens bekend is dat gemeentes boetes moeten gaan betalen en ook bekend is hoeveel? Zo nee, waarom niet?
2. Op welk moment was het college van GS dan wel één van de collegeleden bekend met het gegeven dat naheffing niet onwaarschijnlijk zou zijn?
3. Op welke manier en wanneer is het college dan wel één van de collegeleden namens de provincie als aandeelhouder geïnformeerd dan wel was bekend met het feit dat boetes zouden worden (na)geheven?
4. In het artikel valt te lezen dat er gemeentes zijn die meer afval aanleveren dan zij op basis van contractuele verplichting zouden moeten. Hoeveel in volume en relatief voor welk deel compenseren in totaal alle gemeenten die meer afval hebben aangeleverd voor de onderaanlevering van de gemeentes die nu een boete boven het hoofd hangt?
5. Klopt het dat er ook afval wordt ingevoerd uit het buitenland dat bij Attero wordt verbrand, zoals de gedeputeerde in de Statenvergadering heeft aangegeven? Verbrandt Attero dit afval gratis? Indien nee, is het logisch om te veronderstellen dat exploitatiekosten meer dan voldoende worden gedekt en investeringen terugverdiend met de opbrengsten van Attero voor de verbranding van afval uit andere landen? Zo nee, waarom niet?
6. Is het logisch om te veronderstellen dat al met al Attero minstens evenveel omzet en winst draait met weliswaar andere klanten, dan wel meer volumeomzet van bestaande klanten, dan wanneer alle Brabantse gemeentes hun volumes precies conform de afspraak hadden aangeleverd? Zo nee, waarom niet?
7. Is het logisch om te veronderstellen dat de kosten dus ruimschoots gedekt zijn en ook de investeringen die destijds zijn gedaan en op basis waarop de afspraken met de gemeentes zijn gemaakt inmiddels keurig zijn of worden terugverdiend? Zo nee, waarom niet?
8. Vindt het college de naheffing, gezien het feit dat het college heeft aangegeven geen boeteheffing te verwachten en gezien het feit dat Attero over klandizie niet te klagen heeft zoals het college in de statenvergadering het succesverhaal heeft geschetst, een voorbeeld van integer handelen van Waterland?
9. Wat gaat het college doen om de eigenaar van Attero op andere gedachten te brengen?
Hoogachtend,
Namens de PVV fractie Noord-Brabant
Patricia van der Kammen
[1] http://nos.nl/artikel/651848-boete-voor-te-veel-afval-scheiden.html
[1] http://nos.nl/tekst/651869-afvalscheiding-bestraft-in-brabant.html