Persbericht en Statenvragen PVV Noord-Brabant Bestuurlijk overleg 380 kV verbinding West-Brabant

Voor het hoogspanningstracé Zuidwest 380 kV is in augustus dit jaar een gewijzigd tracé vastgesteld, in strijd met de eerdere afspraken met gemeenten, provincie en omwonenden. Op 19 september heeft hierover een bestuurlijk overleg plaatsgevonden, waarbij ook gedeputeerde De Boer betrokken was. In dit overleg zou zijn afgesproken dat van verzet richting de Minister tegen het tracé zou worden afgezien. In plaats daarvan zou worden ingezet op een constructief overleg. De PVV Noord-Brabant wil nu duidelijkheid of dit ook de insteek van GS is.

 

Dit nieuwe hoogspanningstracé zou vooral nodig zijn om de stroom van het nieuwe windturbinepark op zee voor de Zeeuwse kust te transporteren. De PVV is tegen plaatsing van windturbines, dus wat de PVV betreft zal dit nieuwe tracé dan ook niet nodig zijn. “De burgers verzetten zich terecht tegen dit tracé, eerst wordt West-Brabant opgezadeld met 200 meter hoge windturbines en nu wordt het landschap nog verder verpest omwille van de stroomdistributie van de zogenaamd 'duurzame' windturbines,” aldus PVV Noord-Brabant fractievoorzitter Alexander van Hattem.

De PVV roept GS daarom ook op om alsnog verzet aan te tekenen bij de Minister tegen dit hoogspanningstracé.

Geacht college,

Uit de beantwoording van raadsvragen door het college van B en W van de gemeente Breda, gedateerd 5 november jl., inzake de geplande 380 kV verbinding in West-Brabant[1] valt op te maken dat op een bijeenkomst op 19 september hierover nadere afspraken zijn gemaakt waar ook de provincie bij betrokken is. In de beantwoording van de eerder gestelde Statenvragen van de PvdA en D66 hierover gaat u hier weliswaar in algemene zin op in, maar de exacte inhoud van deze afspraken valt hieruit niet op te maken. BN DeStem bericht vandaag[2], 12 november 2014, dat het verzet in West-Brabant tegen de 380 kV verbinding groeit als kool. Derhalve heeft de PVV fractie de volgende vragen:

1.     Uit de beantwoording van de Bredase raadsvragen valt op te maken dat bij de bijeenkomst op 19 september, waar ook gedeputeerde De Boer bij betrokken was, er voor is gekozen om “met een constructieve houding het bestuurlijk overleg met de minister aan te gaan”, omdat “niet te verwachten valt dat de minister nogmaals van mening zal veranderen”. Daarbij wordt tevens opgemerkt dat van een gezamenlijk standpunt geen sprake is, omdat de belangen per gemeente teveel verschillen. Kunt u exact aangeven welk standpunt de gedeputeerde in dit overleg namens de provincie Noord-Brabant heeft ingenomen?

2.     Is de constatering – zoals ook verwoord door BN/de Stem op 6 november jl.[3] - juist dat, ondanks het brede verzet vanuit de bevolking, de meeste West-Brabantse gemeenten en provincie zich niet verzetten tegen de komst van de 380 kV verbinding? Zo nee, waarom niet?

3.     Van een bewoonster van het gebied tekent BN/de Stem vandaag het volgende citaat op bij de contactavond van de gemeente Halderberge“Bezoekster (…) zei dat ze zich 'dubbel' gepakt voelde. De bewoonster van de Poldersdijk zag de afgelopen jaren in haar omgeving eerst vier windmolenparken verrijzen. 'Middenin een natuurgebied! En dan nu dit. Wie had dit kunnen denken toen ik hier 19 jaar geleden kwam wonen?'
Deelt u de mening van de PVV Noord-Brabant dat het onacceptabel is dat het leef- en vestigingsklimaat van West-Brabant door windturbineparken en de daaraan verbonden 380 kV verbinding zeer ernstig wordt aangetast en deze ontwikkelingen een halt moeten worden toegeroepen? Zo nee, waarom niet?

4.     Bent u bereid om de zorgen van de bewoners van West-Brabant serieus te nemen en alsnog verzet aan te tekenen bij de Minister tegen de komst van de 380 kV verbinding? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Alexander van Hattem

[1] http://www.breda.nl/system/files/formulieren/antwoord2014-13272.pdf

http://www.anp360.nl/nieuws/article/12496257?h=e594d344dbdc612dae0497eb3da1099f

http://www.anp360.nl/nieuws/article/12446622?h=581164585b07c2b79ac1bc444be033d9