PVV Noord-Brabant: Geen peperdure Bossche universiteit met Brabants belastinggeld!

In tegenstelling tot wat in de ''Uitwerking bestuursakkkoord'' staat, gaat het college wel degelijk belastinggeld besteden aan niet-kerntaken. De provincie Noord-Brabant draagt 10 miljoen euro bij aan een Graduate School, waarover de commissaris van de Koning bekend heeft gemaakt dat ''het initiatief van start kan gaan''. Hiermee wordt vooruitgelopen op besluitvorming die nog in Provinciale Staten moet plaatsvinden.

“Blufpoker!” noemt PVV Statenlid Joyce Kardol de uitspraken van de gedeputeerde: ''Er wordt een overeenkomst tot samenwerking beklonken zonder dat er een financieel kader is. Met belastinggeld moet je niet gokken.''

Reden genoeg om namens de PVV Noord-Brabant Statenvragen te stellen aan het college van Gedeputeerde Staten.

Volgens diverse berichten is de komst van een 'Bossche universiteit' definitief, en is inmiddels ook de locatie vastgelegd (zie bijlage en webbronnen[1] [2]). Volgens de berichtgeving stelt de commissaris van de Koning dat het initiatief van start kan. De provincie, de gemeente Den Bosch, Tilburg University en de TU Eindhoven zullen ieder 10 miljoen euro investeren in de op te richten Graduate School, die deels in het klooster Mariënburg in Den Bosch van start gaat. Deze berichtgeving leidt tot de volgende vragen:

1. Klopt de inhoud van het bericht zoals in de bijlage (Brabants Dagblad, 5 september 2015)?

4. Uit welke middelen komt de provinciale bijdrage van 10 miljoen euro?

5. Volgens het artikel zoals in de bijlage opgenomen stellen VSNU en onderwijsdeskundige prof.mr. Zoontjens dat niet te zeggen is of 40 miljoen euro voldoende is om de opleiding te laten draaien. Gedeputeerde Pauli erkent volgens het bericht dat ze er met de 40 miljoen euro niet zijn. Kan het college toelichten hoe zij het in haar hoofd haalt om een overeenkomst tot samenwerking te beklinken voor een plan dat niet eens een duidelijk financieel kader heeft, maar meer weg heeft van een open einde regeling?

6. Volgens gedeputeerde Pauli, zoals in de berichtgeving (bijlage) te lezen is, ligt er nog zeker 35 miljoen euro voor onderzoek op de plank bij het Rijk en de Europese Unie, en komt ook het bedrijfsleven met geld over de brug. Waar baseert de gedeputeerde dit vertrouwen op? Zijn er al concrete toezeggingen vanuit het bedrijfsleven? Zo nee, is het college het dan met de PVV Noord-Brabant eens dat het college blufpoker speelt met geld van de belastingbetaler door zonder degelijke businesscase maar vooral zonder financiële dekking toezeggingen te doen en een samenwerkingsverband te ondertekenen?

7. Volgens berichtgeving in Brabants Dagblad d.d. 7 september 2015 zou het huren van het voormalig klooster Mariënburg voor een periode van tien jaar een feit zijn2. Volgens het artikel zou er een consortium van de vier partijen zijn die het klooster gaan aankopen. Kan het college uitsluitsel geven welke berichtgeving rondom het voormalige klooster accuraat is: die van huur of die van koop?

8. Indien de berichtgeving omtrent de huur correct is: Is de huur van het klooster contractueel beklonken? Zo ja, waarom is dat gebeurd voordat de volksvertegenwoordiging iets heeft kunnen vinden van het initiatief en eventuele daarmee gemoeide inzet van belastinggeld? Zo nee, wat is dan wel de stand van zaken rondom het huren dan wel kopen van het voormalige klooster?

9. Indien sprake is van koop: Kan het college duidelijk maken hoe het consortium dat het klooster gaat aankopen en exploiteren vorm gaat krijgen?

Namens de PVV Noord-Brabant,

Joyce Kardol

 


[1] http://www.anp360.nl/nieuws/article/15112724?h=5312128f20f9e0a91d45533ef7066c08

[2] http://www.bd.nl/regio/den-bosch-e-o/s-hertogenbosch/bossche-universiteit-huurt-klooster-mari%C3%ABnburg-voor-10-miljoen-1.5218510

 

Beantwoording: pdfGraduate_School_Den_Bosch_beantwoording_dd_01-10-2015.pdf