Schriftelijke vragen inzake zonnepanelen
Onderzoek door de wetenschapper Felloni en Hopkirk naar de effectiviteit van zonnepanelen toonde aan dat de energie die het kost om moderne zonnepanelen te produceren gedurende de levensduur van die zonnepanelen niet wordt terugverdiend. Slechts 82% van de energie die met de productie gepaard gaat wordt met de panelen opgewekt op (ongeveer) onze noorderbreedte, oftewel het EIoER (Energy Investment on Energy Return) is slechts 0,82 (+/- 15% onzekerheidsmarge), waarbij 1 geldt als het evenwicht tussen energie nodig voor o.m. productie, installatie, onderhoud en afvoer en energieopbrengst gedurende de levensduur.
Daarbij komt ook nog dat voor de productie nu bijna alle energie wordt verbruikt, terwijl pas in de loop van zo’n 25 jaar er sprake is van (beperkte) uitstootreductie. De uitstoot wordt dus in de tijd naar voren gehaald. Nu de energie opwekken, zelfs met steenkool, in plaats van zonnepanelen produceren levert onder de streep minder uitstoot op, zo tonen deze wetenschappers aan.
Ook worden er op grote schaal chemicaliën gebruikt bij de productie zoals stikstoftrifluoride, hexafluorethaannitrogen en zwavelhexafluoride. Voor de productie van 1 m² zonnepanelen wordt 3.5 kg geconcentreerd zoutzuur gebruikt.
Volgens het IPCC is stikstoftrifluoride 16.600 keer krachtiger broeikasgas dan CO2.
Naar aanleiding daarvan heeft de PVV fractie de navolgende vragen, er van uitgaande dat u beantwoordt nadat u het rapport (1) gelezen heeft:
1 Bent u het met de PVV eens dat CO2-emissie in Nederland en Noord-Brabant niet verschilt van CO2-emissie in China? Zo nee, waarom niet?
2 Bent u het met de PVV eens dat het massaal installeren van zonnepanelen – op basis van de gegevens uit dit onderzoek – niet leidt tot CO2-reductie op wereldniveau, maar juist tot een toename en versnelling van de uitstoot er van? Zo nee, waarom niet
3 Bent u, gelet op bovenstaande, bereid om het stimuleren van zonne-energieprojecten te staken? Zo nee, bent u bereid om nader onderzoek in te stellen naar het EIoER van moderne zonnepanelen, indien u twijfelt aan het rapport (1) en daarvan Provinciale Staten in kennis te stellen? Zo nee, waarom niet?
4 Kunt u aangeven vanaf welke EIoER u de stimulering en initiëring van zonne-energieprojecten stopt? Zo nee, waarom niet?
5 Naast de schandalen met neodymium uit de chemische hel in het Chinese Baotou in windturbines en het kobalt in elektrische auto’s uit de afgrijslijk mensonterende mijnbouw van Oost-Kongo, zien wij bij zonnepanelen het gebruik van Stikstoftrifluoride, Hexafluorethaannitrogeen, zwavelhexafluoride en zoutzuur. Bent u het met de PVV eens dat het door u voorgestane energie-opwekkings- en laadpalenbeleid niet bepaald maatschappelijk verantwoord, laat staan milieuvriendelijk genoemd kan worden? Zo nee, waarom niet?
Namens de PVV Noord-Brabant
Harry van den Berg