Statenvragen Omgevingsdienst Brabant-Noord controleert eigen kwaliteitseisen niet
Geacht college,
Op de website van Omroep Brabant[1] staat een alarmerend nieuwsbericht over het functioneren van de Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN). Sinds 2021 heeft de dienst geen schriftelijke evaluatie van de eigen werkwijze gedaan en dat is niet zonder risico. Want als een Omgevingsdienst niet naar behoren functioneert kunnen er ernstige fouten ontstaan. B.v. bij de vergunningverlening waardoor gevaarlijke stoffen geloosd kunnen worden door bedrijven. De Omgevingsdienst Brabant-Noord evalueert zichzelf i.p.v. dat te laten doen door een extern bureau. In 2021 concludeerde de dienst dat er 7 verbeterpunten waren. Nu 3 jaar later is er nog steeds niet bekend wat er met de punten uit 2021 is gebeurd. In de jaarstukken van 2022 staat dat ze ernaar streven om binnen afzienbare tijd te voldoen aan de kwaliteitscriteria. Maar welke criteria dat zijn en hoe het ervoor staat blijft vooralsnog onduidelijk.
Daarom hebben wij de volgende vragen:
1. Bent u bekend met het artikel van Omroep Brabant?
2. Bent u net als de PVV bezorgd over het feit dat de ODBN al jaren niet voldoet aan de eigen kwaliteitscriteria en daar erg schimmig over doet? Zo nee, waarom niet?
3. Bent u het met ons eens dat het ronduit vreemd is dat in Brabant de ODBN als enige Omgevingsdienst geen extern bureau inhuurt voor de evaluatie maar zichzelf evalueert?
4. Bent u het met ons eens dat de ODBN onmiddellijk openheid van zaken moet geven over de zeven verbeterpunten uit 2021 en niet pas in 2025? Dit om ongelukken te voorkomen in het werkproces. Zo nee, waarom niet?
5. Kunt u aangeven of er sinds 2021 problemen zijn ontstaan of fouten zijn gemaakt omdat de ODBN niet voldoet aan alle kwaliteitscriteria?
6. Gedeputeerde Staten zit in het Dagelijks Bestuur én Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst. Wat heeft Gedeputeerde Staten zelf met deze informatie gedaan van de ODBN de afgelopen jaren? Is deze omgang met de kwaliteitseisen en controles daar ook besproken en hoe heeft de gedeputeerde zich daarbij opgesteld? Heeft de gedeputeerde ingestemd met deze werkwijze?
7. Een extern bureau zag in april twee verbeterpunten voor de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant. Wat waren deze verbeterpunten en wat is daar tot nu toe mee gedaan?
8. Hoe beoordeelt het college de woorden van milieuchemicus Chiel Jonker van de Universiteit Utrecht, die stelt het niet voldoen aan de kwaliteitscriteria door omgevingsdiensten kan leiden tot ongewenste situaties, zoals lozingen van gevaarlijke stoffen of misbruik door bedrijven?
9. Gaat de provincie in de toekomst dichter op de Omgevingsdiensten zitten om te controleren of ze in het vervolg wel aan alle kwaliteitscriteria voldoen?
Namens de PVV Noord-Brabant,
Tjerk Langman, Statenlid