Statenvragen Plannen gemeente Roosendaal voor een AZC in Heerle

Geacht college,

Op 21 november jl. maakte burgemeester Buijs van de gemeente Roosendaal bekend de crisisnoodopvang voor 80 asielzoekers in Roosendaal, die voor drie maanden bedoeld was, met nog drie maanden te verlengen.[1] Volgens het COA zou het bij deze opvang gaan om “circa 80 alleenstaande volwassen mannen”, daarnaast worden diverse maatregelen genoemd die nodig zouden zijn vanwege de fysieke veiligheid[2]. In de raadsmededeling hierover geeft het college van Roosendaal ten aanzien de “vervolgprocedure” aan: “is het college van burgemeester en wethouders al geruime tijd in gesprek met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers over een meer duurzame oplossing en de verdere uitwerking van een reguliere opvanglocatie nabij Heerle. Er zijn vergaande plannen voor een vluchtelingenopvang voor 4 jaar met een capaciteit voor 300 mensen.” Het college van de gemeente Roosendaal heeft op 6 november jl. aangegeven door te willen gaan met hun plannen voor een AZC aan de Bergsebaan in Heerle[3].

Hierover hebben wij de volgende vragen:

1. Bent u bekend met de plannen van de gemeente Roosendaal om de plannen voor een AZC in Heerle door te zetten? Kan het college aangeven of hierover in de Provinciale Regietafel Asielopvang overleg heeft plaatsgevonden?

2. Kan het college aangeven of bekend is of in het kader van de ‘vervolgprocedure’ ook vooral alleenstaande volwassen mannen zullen worden opgevangen in het door de gemeente Roosendaal geplande AZC in Heerle?

3. De gemeente Roosendaal geeft in haar raadsmededeling aan dat het AZC bedoeld is om Ter Apel te ontlasten, omdat het bewonersaantal daar al geruime tijd boven de maximale 2000 personen zou liggen[4]. De afgelopen weken ligt de bezetting in Ter Apel echter ruim onder de 2000 personen. Kan het college aangeven in hoeverre de situatie in Ter Apel besproken is in de Provinciale Regietafel en/of andere bestuurlijke overleggen? Deelt het college de constatering van de PVV-fractie dat de bezettingsgraad van Ter Apel gelet op de actuele bezettingscijfers momenteel geen dwingende reden is om in een dorp als Heerle een AZC te openen?

4. In het dorp Heerle (1800 inwoners) is veel protest tegen de komst van het AZC met 300 asielzoekers[5]. Dit heeft een grote impact op een kleine kern. In de uitvoeringsagenda Brede Welvaart stelt GS: “Het streven naar brede welvaart heeft als doel om de economie, leefbaarheid en ruimte in balans met elkaar te (blijven) ontwikkelen.”[6] Kan het college aangeven of zij het vestigen van 300 asielzoekers op 1800 inwoners ‘in balans’ vindt in verhouding tot leefbaarheid en ruimte en wat dit betekent voor de ‘brede welvaart’ van de inwoners van Heerle?

5. Direct naast de geplande locatie aan de Bergsebaan zit het afvalverwerkingsbedrijf Renewi, dat draait op een provinciale omgevingsvergunning[7]. Dit bedrijf zou veel overlast van geluid en stank veroorzaken voor de leefomgeving. Kan het college gemotiveerd aangeven of de plek voor het geplande AZC, gezien de activiteiten van Renewi waarvoor het een provinciale omgevingsvergunning heeft, wel geschikt is?

6. Is het college het met de PVV-fractie eens dat huisvesting of bewoning, al dan niet tijdelijk, pal naast een afvalverwerkingsbedrijf, gelet op risico’s voor gezondheid en omgevingsveiligheid, per definitie een slecht idee is? Zo nee, waarom niet?

7. Is het college bereid om in bestuurlijke overleggen, zoals de Provinciale Regietafel Asielopvang, met de gemeente Roosendaal in gesprek te gaan over de plannen van de gemeente voor het AZC Heerle en daarbij rekening te houden met de zorgen van de inwoners van Heerle, die de plannen voor een AZC in hun kleine kern onwenselijk vinden? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,
Alexander van Hattem, fractievoorzitter

Boy Sluiters, Statenlid

[1] https://www.bd.nl/brabant/roosendaal-verlengt-crisisnoodopvang-voor-vluchtelingen-met-drie-maanden~ae4ca344/  

[2] https://roosendaal.nieuws.nl/gemeente/roosendaal-vangt-opnieuw-tijdelijk-80-vluchtelingen-op-in-locatie-aan-de-wijnkorenstraat  

[3] https://raad.roosendaal.nl/Documenten/70-2024-Brief-Ministerie-Asiel-en-Migratie.pdf  

[4] https://www.coa.nl/nl/nieuws/situatie-ter-apel 
[Aantal mensen dat heeft overnacht in Ter Apel:
Dinsdag 19 november 1647
Maandag 18 november 1615
Zondag 17 november 1609
Zaterdag 16 november 1596
Vrijdag 15 november 1594
Donderdag 14 november 1537
Woensdag 13 november 1623]

[5] Zie bijv. https://geenazcheerle.com/  

[6] Pagina 8: https://www.brabant.nl/publish/pages/3239/230538_pnb_uitvoeringsagenda_brede_welvaart_def_dt.pdf  

[7] Zie o.a. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2022-967.pdf