Statenvragen Verkeerde grond in bermen Van Haestrechtstraat

Geacht college,

De PVV heeft met verbijstering kennisgenomen van de rigoureuze maatregel die de provincie heeft doorgevoerd in de gemeente Loon op Zand. Die gemeente heeft van de provincie een eerste boete gekregen van 25.000 Euro omdat ze de bermen op de Van Haestrechtstraat nog niet hebben afgegraven. Bij de aanleg van deze bermen zou verkeerde grond zijn gebruikt waar teveel PFAS en te weinig molmmest in zou zitten[1]. De Van Haestrechtstraat ligt in een grondwaterbeschermingsgebied waardoor er strenge milieueisen gelden. De gemeente is door de provincie gesommeerd om de bermen af te graven. Elke maand dat de gemeente niets doet, kost 25.000 Euro tot een maximum van een ton. De grond zou namelijk niet voldoen aan de eisen die zijn gesteld om het grondwater te beschermen. Er zou door de provincie gesteld zijn dat er geen mogelijkheid zou zijn om van de regels af te wijken. De gemeente stelt echter dat er bij de werkzaamheden meer PFAS uit het gebied is afgevoerd dan aangevoerd en dat de zuiverende werking van de bermen wel verbeterd is, alleen niet met de juiste mestsoort.

Hierover hebben wij de volgende vragen:

1. a. Kan het college feitelijk onderbouwen in hoeverre het opnieuw afgraven van de bermen wel feitelijk proportioneel is ten opzichte van het te bereiken doel van grondwaterbescherming?

b. Kan het college aangeven of het klopt dat namens de provincie is aangegeven dat er geen mogelijkheid zou zijn om van de regels af te wijken? Zo ja, wordt bij alle soortgelijke projecten in de provincie net zo strikt gecontroleerd en gehandhaafd?

c. Is het afgraven van de bermen op de van Haestrechtstraat geen doorgeslagen maatregel omdat dit weer met de volgens de provincie zelf als “milieubelastende” aangeduide uitstoot van stikstof gepaard gaat? Evenals dat voor het daarna herinrichten van de bermen weer extra grondstoffen moeten worden gebruikt? Zo nee, waarom niet en hoe past dit in het circulaire beleid van GS?

2. a. Kan het college aangeven of voor het opnieuw uitvoeren van de werkzaamheden (nieuwe) beoordelingen en/of vergunningen nodig zijn vanwege de uitstoot van stikstof bij deze werkzaamheden?

b. Bent u het met ons eens dat het helemaal een chaos wordt als er bezwaren worden ingediend n.a.v. de extra stikstofuitstoot bij het opnieuw uitvoeren van de werkzaamheden? Zo nee, waarom niet?

3. Zijn de kosten voor het afgraven en herinrichten van de bermen niet veel hoger dan de dwangsom van maximaal 100.000 Euro? Zo ja, waarom zou de gemeente Loon op Zand dan überhaupt de bermen nog gaan afgraven? Is het college in dat geval voornemens om verdere bestuursdwang toe te passen, zoals een last onder bestuursdwang tot feitelijk handelen?

4. Wat vindt u van het argument van het college van de gemeente Loon op Zand dat “er bij de werkzaamheden meer PFAS uit het gebied afgevoerd dan aangevoerd is en de zuiverende werking van de bermen wel verbeterd, alleen niet met de juiste mestsoort”?[2]

5. Bent u bereid om vanuit het oogpunt van redelijkheid en billijkheid alsnog in gesprek te gaan met de gemeente Loon op Zand om tot een meer realistische oplossing te komen die geen averechtse werking heeft? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,
Tjerk Langman

[1] https://www.bd.nl/loon-op-zand/loon-op-zand-in-de-problemen-verkeerde-grond-in-bermen-van-haestrechtstraat~adc155f5/ 

[2] https://www.bd.nl/loon-op-zand/eerste-boete-valt-in-de-bus-bij-loon-op-zand-25-000-euro-voor-weigeren-afgraven-vervuilde-grond~a352d863/