Statenvragen Ernstige gevolgen voor spoedzorg regio door komst distributiecentrum Eeneind

Geacht college,

Het Anna Ziekenhuis, Anna Ouderenzorg en alle huisartsen uit Geldrop, Nuenen en Mierlo hebben aan het Eindhovens Dagblad een open protestbrief gestuurd over de komst van drie distributiecentra in het Nuenense buurtschap Eeneind.[1] De strekking van deze brief wordt ook ondersteund door de GGD Brabant-Zuidoost. In de brief wordt aan de bel getrokken: omdat de distributiecentra tot een enorme toename van vrachtverkeer in het gebied zullen leiden zullen ambulanceritten in en rond Geldrop vertragingen oplopen. Dit heeft ernstige gevolgen, met name ingeval van spoedritten en voor risicopatiënten. Uit landelijk onderzoek van RTL Nieuws werd eerder al duidelijk dat infrastructuur een knelpunt kan zijn bij spoedritten door ambulancediensten.[2]

Daarom hebben wij de volgende vragen:

1. Erkent het college de zeer ernstige gevolgen die de komst van de drie distributiecentra op Eeneind zal hebben voor spoedritten van ambulances in en rond Geldrop, zoals gesteld door het Anna Ziekenhuis, Anna Ouderenzorg, de GGD en alle huisartsen van Nuenen, Mierlo en Geldrop?

2. Kan het college aangeven hoe de komst van de distributiecentra, en de daardoor veroorzaakte afname van de bereikbaarheid van het Sint Anna, zich verhoudt tot de provinciale inzet op “brede welvaart” en de “drie extra gezonde jaren” voor de Brabander?

3. Over het beleid inzake de vestiging van grootschalige logistieke distributiecentra geeft de provincie zelf aan : “Provincie en gemeenten willen voorkomen dat grootschalige logistiek zich kan vestigen op locaties in Brabant waarop dat ongewenst is of die daar ongeschikt voor zijn. Bijvoorbeeld omdat daar niet de juiste infrastructuur aanwezig is voor de verkeersstromen van de bedrijven.” Kan het college aangeven waarom desondanks de locatie Eeneind tóch op de lijst is gekomen van locaties waar vestiging van grootschalige logistieke distributiecentra mogelijk blijft?

4. De opstellers van de protestbrief stellen tevens het volgende: “[I]n geval van een regionale ramp, als alle hulpdiensten gemobiliseerd moeten worden en spoedzorg van levensbelang is, zijn de consequenties niet te overzien”. Neemt het college, gezien de rol van de CdK bij het toezicht op de regionale rampenbestrijding en crisisbeheersing, deze oproep serieus en zo ja, hoe gaat hier op geacteerd worden?

5. Is het college bereid om er bij de gemeente Nuenen op aan te dringen om, omwille van de hierboven genoemde ernstige gevolgen, af te zien van het verlenen van de vergunning voor de bouw van de drie distributiecentra? Zo nee, waarom niet?

6. In de beantwoording op eerdere schriftelijke vragen van onze fractie[4] antwoordde het college dat de provincie bevoegd gezag is voor de vergunning Wet natuurbescherming bij dit project en dat de ODBN de aanvraag nog in behandeling had. Ook gaf het college aan dat de provincie graag met Nuenen en de regiogemeenten mee wilde denken over alternatieve locaties voor de distributiecentra.

a. Heeft er inmiddels overleg tussen de provincie, Nuenen en de regiogemeenten plaatsgevonden, met als doel om een alternatieve locatie te realiseren? Betrof het ambtelijk of bestuurlijk overleg?

b. Zo ja, wat is het resultaat van dit gesprek?

c. Zo nee, waarom heeft het gesprek nog niet plaatsgevonden?

d. Wat is inmiddels de status van de aanvraag voor de vergunning Wet natuurbescherming?

e. Ziet het college aanknopingspunten om deze vergunning te weigeren? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV Noord-Brabant,
Tjerk Langman

[1] https://www.ed.nl/eindhoven/ernstig-risico-spoedzorg-regio-anna-ziekenhuis-luidt-noodklok-over-plan-distributiecentra-nuenen~a8d2d249/  

[2] https://www.rtl.nl/nieuws/onderzoek/artikel/5493952/noodhulp-112-hulpdienst-aanrijtijden-wachten-ambulance  

[3] https://www.brabant.nl/onderwerpen/ruimtelijke-ontwikkeling/werklocaties/grote-distributiecentra-logistieke/  

[4] https://www.pvvnoordbrabant.nl/images/Statenvragen_Verdergaande_wildgroei_XXL-distributiecentra_beantwoording.pdf