Statenvragen Groot buschauffeurs-tekort, daarom worden chauffeurs van buiten de EU ingevlogen

Geacht college,

Afgelopen vrijdag meldde Omroep Brabant[1] dat ‘door het aanhoudende tekort aan buschauffeurs in het openbaar vervoer wordt steeds vaker een beroep gedaan op chauffeurs uit het buitenland’. Het Eindhovense bemiddelingsbureau Allroad haalt buschauffeurs van buiten de EU naar Nederland en regelt in eerste instantie de reis en verblijf in een hotel om te kijken of de buitenlandse chauffeurs capabel genoeg zijn om in Nederland op de bus te rijden. Mocht deze rijtest positief uitpakken dan regelt Allroad de huisvesting, verzekeringen etc. voor de chauffeur. Alles wordt van A tot Z begeleid.

Hierover hebben wij de volgende vragen:

1. Was het college ervan op de hoogte dat het bedrijf Allroad buschauffeurs van buiten de EU werft om het aanhoudende tekort aan te vullen in het openbaar vervoer?

2. Welke Brabantse OV-busmaatschappijen maken gebruik van de dienstverlening van Allroad bij het aantrekken van buitenlandse chauffeurs?

3. Hoeveel buschauffeurs van buiten de EU zijn via Allroad tot nu toe geplaatst bij Brabantse OV-busmaatschappijen, en gaat het daarbij om tijdelijke of structurele inzet? Indien tijdelijk, wat is dan de gemiddelde duur van deze plaatsingen?

4. Deelt het college de zorg dat het aantrekken van chauffeurs van buiten de EU kostenverhogend kan uitpakken voor busmaatschappijen, met als mogelijk gevolg hogere tarieven voor reizigers? Zo ja, welke maatregelen overweegt de provincie om dit te voorkomen?

5. Hoe verklaart het college dat het aanhoudende tekort aan buschauffeurs niet wordt opgevangen met mensen die al in Nederland wonen, terwijl de bevolking de afgelopen jaren juist is toegenomen, vooral door migratie? En is het college van mening dat vervoersmaatschappijen voldoende investeren in het opleiden en inzetten van onbenut arbeidspotentieel binnen Nederland?

6. Met welk type werkvergunning komen buschauffeurs van buiten de EU naar Nederland? Kan het college toezeggen dat zij niet worden ingezet via A1-constructies, gezien de risico’s die dit meebrengt voor eerlijke arbeidsvoorwaarden en concurrentie? En kan het college tevens bevestigen dat deze chauffeurs niet worden toegelaten onder de kenniswerkersregeling, aangezien die regeling bedoeld is voor hoogopgeleide gespecialiseerde arbeidskrachten en niet voor functies als buschauffeur?

7. Beschikken buschauffeurs van buiten de EU bij aankomst over een rijbewijs dat voldoet aan de Nederlandse eisen, of moeten zij eerst aanvullende examens of procedures doorlopen om hier te mogen rijden? Zo ja, welke aanvullende eisen gelden er?

8. Hoe wordt de huisvesting geregeld voor buschauffeurs van buiten de EU die naar Nederland worden gehaald, en welke impact heeft dit op het bestaande woningtekort? Is de uitzendorganisatie verantwoordelijk voor deze huisvesting, en acht het college dit wenselijk in het licht van de aanbevelingen uit het rapport-Roemer over arbeidsmigratie?

9. Volgens het artikel zullen buitenlandse buschauffeurs Engels spreken, omdat er – zo wordt gesteld – in delen van de samenleving steeds meer Engels wordt gebruikt. Deelt het college de zorg van de PVV dat dit de positie van de Nederlandse taal onder druk zet, en dat beheersing van het Nederlands een vereiste zou moeten zijn voor OV-buschauffeurs? Vindt het college bovendien dat werkgevers op z’n minst hierin moeten investeren via taalonderwijs?

10. Moeten buschauffeurs van buiten de EU aan dezelfde wettelijke en praktische eisen voldoen als Nederlandse chauffeurs, zoals een EHBO-diploma, medische keuring en naleving van het boerkaverbod? Zo nee, waarom niet en wie is verantwoordelijk voor toezicht?

Namens de PVV Noord-Brabant,
Tjerk Langman

[1] https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4685125/groot-buschauffeurs-tekort-daarom-worden-filipijnse-chauffeurs-ingevlogen