Statenvragen problemen Kerncentrale Doel - België

Geacht college,

Recentelijk zijn in de media berichten verschenen over de problemen die zijn ontstaan in de kerncentrale te Doel, België. Deze zeer oude kerncentrale, waarvan recentelijk, op dringend advies van de Belgische toezichthouder FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) de reactor Doel 3 op non-actief is gesteld, ligt dicht bij de Nederlandse grens en kan bij eventuele calamiteiten een enorme negatieve invloed hebben op het leefklimaat en de gezondheid van veel Brabanders in het nabijgelegen grensgebied, met name in de gemeente Woensdrecht.

De PVV ziet kernenergie als een belangrijke schakel in onze energievoorziening, waarbij de Nederlandse centrale in Borssele voorop loopt ten aanzien van tijdig moderniseren en een zeer hoog niveau van veiligheidsmaatregelen. Deze veiligheid- en volksgezondheidsaspecten zijn onlosmakelijk verbonden aan het in werking hebben van een kernreactor, waar in Borssele veel in is geïnvesteerd. Mede hierdoor kan Borssele rekenen op een hoog maatschappelijk draagvlak in Zeeland. Een dergelijk hoog veiligheidsniveau mag dus ook worden verwacht voor de reactoren in België.

Wij hebben naar aanleiding hiervan de volgende vragen:

1. Is door GS overleg gepleegd over deze kritieke situatie met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, zo ja, wat is de inhoud van dit overleg?

2. Heeft GS overleg gepleegd met GS van de provincie Limburg, die zich geconfronteerd zien met dezelfde problemen bij de Belgische kerncentrale in Tihange, zo ja, wat is de inhoud van dit overleg? Heeft GS hierbij rekening gehouden met de eventuele gevolgen voor de Maas en het grondwater in Brabant?

3. Het is bekend dat de Belgische autoriteiten in de gebieden waar kerncentrales zijn gevestigd uitgebreide preventieve veiligheidsmaatregelen hebben genomen – de Belgische autoriteiten nemen een minimale veiligheidstraal van 35 km rondom een kerncentrale in acht – zoals het uitreiken van jodiumtabletten aan de bevolking. Welke preventieve veiligheidsmaatregelen heeft de Provincie genomen voor de bevolking in het onderhavige grensgebied bij de kerncentrale te Doel?

4. Mocht dit laatste niet het geval zijn, kunt u dan een toelichting verstrekken met de redenen waarom deze veiligheidsmaatregelen niet zijn genomen?

5. Is over deze problemen bij de kerncentrale te Doel overleg gepleegd met de Kernfysische Dienst in Nederland, zo ja, wat is hun advies?

6. Het is bekend dat de kerncentrale in Borssele aan een zeer hoog veiligheidsniveau voldoet, deze kerncentrale regelmatig is gemoderniseerd en bij stresstests zeer hoog scoort. Is bij GS bekend wanneer voor het laatst een dergelijke stresstest op de kerncentrale te Doel is uitgevoerd, zo ja, wat zijn de resultaten hiervan en zijn deze resultaten minimaal gelijk aan het veiligheidsniveau van de kerncentrale te Borssele?

Hoogachtend,

Namens de PVV Statenfractie,

Jan Kerkhoff