PVV Noord-Brabant laakt stijging waterschapslasten Aa en Maas
Afgelopen week heeft Waterschap Aa en Maas besloten om in een tijd van economische crisis en bezuinigingen de belastingtarieven voor bedrijven, boeren en burgers fors te verhogen. De PVV is verontwaardigd over de forse lastenzwaringen, te weten 25% voor huishoudens en 33% voor bedrijven, temeer omdat Aa en Maas betrokken is bij natuur- en zelfs ontwikkelingshulpprojecten, activiteiten die geenszins tot de kerntaken van een waterschap behoren. De PVV Noord-Brabant roept in Statenvragen daarom Gedeputeerde Staten op om - waar mogelijk - gezamenlijke projecten van de Provincie en het Waterschap zoveel mogelijk te versoberen of te beëindigen. Daarbij vraagt de PVV aan GS om de Brabantse waterschappen op te roepen te stoppen met het financieren van ontwikkelingshulpprojecten en andere niet-primaire activiteiten, zoals het aanleggen van een 'antroposofische waterval'. De belastingbetalende burger krijgt hiervoor immers de steeds hoger wordende rekening gepresenteerd.
Onderstaand de Statenvragen:
Geacht college,
Afgelopen vrijdag 16 november is door het Algemeen Bestuur van Waterschap Aa en Maas de begroting voor 2013 vastgesteld, waarbij de waterschapslasten in dit Waterschap fors zullen worden verhoogd.[1] Om de begroting rond te kunnen krijgen wordt de rekening direct bij de burger neergelegd. Voor gezinnen kunnen de lasten hierdoor met tientallen euro's en voor bedrijven zelfs met duizenden euro's stijgen.
Een van de oorzaken hiervan zouden de hoge kosten van natuurprojecten zijn, waarvan het Dagelijks Bestuur van het Waterschap niet wil afzien omdat zij dan voor de provincie "geen betrouwbare partner" zou zijn. In het Algemeen Bestuur van dit Waterschap gaan echter wel stemmen op om verder te bezuinigen op natuurprojecten en te richten op de primaire taken van waterbeheer, zoals blijkt uit uitspraken van de fractievoorzitters van CDA en VVD in de Gelderlander van 17 oktober jl.
Omdat de Provincie nadrukkelijk als betrokken partner wordt genoemd, wil de PVV graag weten op welke wijze de Provincie bij zou kunnen dragen om het kostbare ambitieniveau van het Waterschap naar beneden bij te stellen en komt daarom tot de volgende vragen:
1. Bent u bekend met de artikelen 'Tarieven stijgen in 2013 met soms 17 procent – Waterschap vraagt 'flink offer' burgers' en 'Eindelijk kostendekkende tarieven' uit de Gelderlander van 17 oktober jl. en het artikel '"Met pijn in buik" forse tariefsverhoging waterschap' uit het Eindhovens Dagblad van 16 november jl.?
2. In welke projecten en voor welke bedragen werkt de provincie samen met Waterschap Aa en Maas?
3. In hoeverre is hierbij sprake van natuurprojecten?
4. Welke van deze projecten verkeren nog in een ontwikkelingsfase, oftewel in hoeverre zijn er al contractuele verplichtingen aangegaan?
5. Van welke van deze projecten en voor welke bedragen zou in overleg met dit Waterschap nog kunnen worden afgezien, om zo de lastenstijging voor de burger te beperken?
6. Bent u bereid om met het Waterschap (en eventuele andere participanten) in overleg te gaan om alsnog van deze projecten af te zien? Zo nee, waarom laat u de burgers dan via het Waterschap wel voor deze kosten opdraaien?
De CDA-fractie van de gemeente 's-Hertogenbosch heeft al kritische vragen gesteld over de voorgestelde lastenverhogingen door het Waterschap Aa en Maas.[2] In een brief aan B&W van Den Bosch stellen zij: „Als het gaat om het versoberen van uitvoeringsplannen waar Den Bosch ook aan meedoet, zou het toch bespreekbaar moeten zijn dat de gemeente daarin mee wil versoberen", [3]
7. Bent u bereid om met dit Waterschap te bespreken welke uitvoeringsplannen waar de provincie ook aan meedoet versoberd zouden kunnen worden en bent u bereid als provincie daarin mee te versoberen? Zo nee, waarom is dit voor u niet bespreekbaar?
8.Waterschap Aa en Maas is betrokken bij diverse ontwikkelingshulpprojecten, onder andere in Egypte, Nicaragua en Mozambique en helpt Macedonië bij de toetreding tot de EU.[4] Deelt u onze mening dat dit geen kerntaak is van een waterschap? Bent u bereid om dit Waterschap op te roepen te stoppen met dergelijke projecten, om zo te voorkomen dat de Provincie met de nadelige consequenties van de slechte financiële positie van dit Waterschap wordt geconfronteerd? Zo nee, waarom niet?
9. Bent u bereid om het Dagelijks Bestuur van dit Waterschap te verzoeken om ook na 2013 geen nieuwe ontwikkelingshulpprojecten te starten? Zo nee, waarom niet?
10. Tenslotte heeft Gedeputeerde Pauli aangegeven dat hij het waterschap wil oproepen zich te beperken tot haar kerntaken. Deelt GS onze mening dat ontwikkelingshulp géén kerntaak hoort te zijn van een waterschap? Zo ja, bent u bereid om deze boodschap ook naar de andere Brabantse waterschappen uit te dragen die in ontwikkelingshulpprojecten participeren? Zo nee, kunt u onderbouwen waarom daar wél geld van de belastingbetalende burger aan zou moeten worden uitgegeven?
11. Welke taken behoren volgens GS tot de kerntaken van een waterschap?
Vorig jaar verscheen in de Volkskrant een artikel over hoe Waterschap de Dommel investeert in een antroposofische 'flowform cascade' bij de waterzuivering in Soerendonk, waarbij het water door een "wiegende ritmische beweging" zogenaamd kosmische eigenschappen zou krijgen. De betrokken DHV-adviseur beweert hierover dat het water "als een antenne gaat functioneren voor invloeden uit de kosmos. Deze planetaire invloeden die lijken op de invloed van de maan op de hormoonhuishouding, maken het water vitaal".[5] Ondertussen krijgt de belastingbetalende burger de steeds hoger wordende rekening voor dit interplanetaire hobbyisme van het waterschap.
12. Bent u bereid een inventarisatie te maken van activiteiten die thans door Brabantse waterschappen worden uitgevoerd en die niet tot de kerntaken behoren? Zo nee, waarom niet?
13. Bent u bereid om de waterschappen te verzoeken niet langer zulke niet-primaire activiteiten te financieren? Zo nee, waarom niet?
Namens de PVV Noord-Brabant,
Alexander van Hattem
Lid Provinciale Staten
[1] http://www.ed.nl/regio/helmond/met-pijn-in-buik-forse-tariefsverhoging-waterschap-1.3420730
[5] Volkskrant, 17 september 2011 'Niet te geloven wat water allemaal vermag'