Statenvragen nieuwe bedrijventerreinen
Geacht college,
Op 23 november jl. bevatte het ED een artikel getiteld "Beperkt nieuwe grond bedrijven, mogelijk ook in BZOB Bos" [1]. Uit dat artikel blijkt dat de gemeente Helmond voornemens is om bedrijfsgrond eerder uit te geven dan volgens planning zou gebeuren, waarbij onder meer ook het BZOB-bos in aanmerking komt om vóór 2020 al te worden opgeofferd voor de aanleg van een nieuw bedrijventerrein.
Twee belangrijke kwesties spelen hier een rol.
Ten eerste heeft de PVV-fractie in de Statenvergadering van 16 november jl. uw dringende aandacht gevraagd voor bedrijventerreinen: "De leegstand is groot. Maar tegelijkertijd schieten splinternieuwe bedrijventerreinen als paddestoelen uit de grond. Natuur wordt daarvoor opgeofferd, bomen worden ervoor gekapt, weilanden verdwijnen, en er moet op kosten van de belastingbetaler dure wegeninfrastructuur en energieinfrastructuur worden aangelegd. Waar is de provinciale regie om deze waanzin te stoppen?". Een antwoord op onze vraag hebben we helaas niet gekregen.
De leegstand op bestaande bedrijventerreinen is inmiddels opgelopen tot bijna 25% [2]. Overal in Zuidoost Brabant, waaronder ook Helmond, staan tientallen panden leeg [3]. Zelfs in uw Bestuursakkoord is de aanpak van leegstand nadrukkelijk opgenomen. Om het voorbeeld BZOB-bos aan te halen als het gaat om de kosten die moeten worden gemaakt om hiervan een bedrijventerrein te maken: de kosten voor deze locatie lopen in de tientallen miljoenen euro's (waaronder vele miljoenen voor natuurcompensatie en alleen al minimaal 15 miljoen aan uitkoop).
Ten tweede is het opmerkelijk dat juist het BZOB-bos door het Helmondse college weer opgevoerd wordt als gewenste bedrijventerreinlocatie. In de Structuurvisie is expliciet opgenomen dat er sprake moet zijn van een gefaseerde ontwikkeling waarbij als eerste de locatie Varenschut ontwikkeld dient te worden, en pas daarna komt -bij gebleken noodzaak- het BZOB-bos in aanmerking: "De provincie onderscheidt in de ontwikkeling van de werklocaties een logische volgorde. Daarbij staat zorgvuldig ruimtegebruik op de eerste plaats. In dit geval zijn dit de compacte stad en de relatie met de infrastructuur. Dat houdt in dat de ruimte voor inbreiding en herstructurering zo goed mogelijk wordt gebruikt voordat er nieuwe ruimte wordt aangesneden. Ten aanzien van de realisatie van de benodigde uitbreidingslocaties kiest de provincie ervoor de locatie Varenschut als eerste aan bod te laten komen. De volgorde van ontwikkeling van Bemmer IV en BZOB-bos hangt af van de kwantitatieve en kwalitatieve behoeften. De provincie vraagt speciale aandacht voor de mogelijkheden om een fasering aan te brengen in de realisatie van de afzonderlijke locaties".
Onze fractie heeft hierover de volgende vragen:
1. Bent u bekend met het genoemde artikel in het ED?
2. Kunt u bevestigen dat de aanleg van bedrijventerreinen doorgaans impliceert dat er weilanden of bossen dan wel andersoortige natuur wordt opgeofferd, en dat er kostbare infrastructuur (wegen, openbaar vervoer faciliteiten, energie, etc.) moet worden aangelegd? Kunt u aangeven hoeveel euro per vierkante meter kosten er gemiddeld worden gemaakt voor de aanleg van een bedrijventerrein inclusief de kosten voor uitkoop, afkoop, compensatie van groen en alle infrastructuur?
3. Kan het college bevestigen dat de leegstand op bedrijventerreinen momenteel enorm is?
4. Kan het college bevestigen dat de aanpak van leegstand blijkens haar eigen Bestuursakkoord een speerpunt is?
5. Kan het college bevestigen dat het volstrekt onlogisch is bij het huidige leegstandsniveau om de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen nu en vervroegd toe te staan? Zo nee, waarom niet?
6. Kan het college bevestigen dat het opknappen van bestaande bedrijventerreinen en het hergebruiken van bestaande bedrijfspanden vanuit het oogpunt van de belastingbetaler (investeringen in wegen en overige infrastructuur, kosten voor uitkoop en onnodige opoffering van natuur of agrarisch groen) veel aantrekkelijker is dan het aanleggen van nieuwe bedrijventerreinen? Zo nee, waarom niet?
7. Nogmaals de vraag die de PVV-fractie ook bij de begrotingsbehandeling stelde, met het vriendelijk verzoek om een antwoord: Waar is de provinciale regie om deze waanzin te stoppen? Oftewel: Bent u bereid om per direct maatregelen te nemen om te voorkomen dat er nog verder plannen worden gemaakt om waar dan ook in Brabant nieuwe bedrijventerreinen aan te leggen als er in de nabijheid bedrijventerreinen liggen waar leegstand bestaat die eerst kan worden ingevuld?
8. Bent u het met de PVV eens dat de Structuurvisie een heldere volgorde bevat als het gaat om de ontwikkeling van bedrijventerreinen in Helmond? Zo nee, waarom niet?
9. Bent u het met de PVV eens dat het BZOB-bos duidelijk niet als eerste uitbreidingslocatie aan de beurt is blijkens de Structuurvisie?
10. Bent u bereid ook hier uw regierol op te pakken en het college van B&W van Helmond op zijn verantwoordelijkheden te wijzen en af te laten zien van de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen? Zo nee, waarom niet?
De schriftelijke beantwoording ziet onze fractie graag tegemoet.
Met vriendelijke groeten,
Patricia van der Kammen
PVV Noord-Brabant
[1] http://www.ed.nl/regio/helmond/beperkt-nieuwe-grond-bedrijven-mogelijk-ook-in-bzob-bos-1.3492468
[3] http://www.ed.nl/economie/opknappen-in-plaats-nieuwbouw-1.1625148