Statenvragen: Nut en noodzaak ecoduct
Geacht college,
In een artikel op www.nrc.nl een artikel in het slankt door [1] "Onduidelijk of ecoducten diersoorten helpen te overleven" van d.d. 16 september 2012 wordt vermeld dat het onduidelijk is of ecoducten bijdragen aan het overleven van diersoorten. Volgens een onderzoeker van Alterra geven tellingen nauwelijks informatie over de invloed van een wildviaduct op het gedijen van diersoorten. Onbekend is ook hoeveel dieren een ecoduct moeten oversteken om bijvoorbeeld inteelt te verminderen. Over het effect op kleine dieren, zoals slangen, is nog minder bekend. Kortom er zijn geen harde cijfers die laten zien dat het de dieren ten goede komt en de “biodiversiteit” vergroot .
Ecoducten worden gebouwd om aanrijdingen met wild tegen te gaan, om het leefgebied van diersoorten te vergroten en hun voortbestaan te waarborgen. Ze kosten per stuk 2 tot 8 miljoen euro en hierover zegt de onderzoeker van Alterra: “Ecoducten zijn niet goedkoop. Je wilt er dus niet te veel aanleggen, maar ook niet te weinig. Anders is de investering voor niks geweest.”
Onderzoek naar ecoducten blijft echter bijna altijd beperkt tot het tellen van wild op het wildviaduct (zoals edelherten, dassen of wilde zwijnen). Voor de nieuwe ecoducten op de Veluwe is dat ook het enige wetenschappelijke werk waarvoor geld is uitgetrokken: 200.000 euro voor de komende twee jaar.
Dit roept bij ons de volgende vragen op:
1. Bent u bekend met het artikel "Onduidelijk of ecoducten diersoorten helpen te overleven" ?
2. Kunt u een overzicht geven van de kosten (aanleg van ecoducten en de structurele onderhoudskosten) van bestaande ecoducten waarbij de provincie Noord-Brabant betrokken is?
3. Kunt u aangeven wat de effectiviteit van bestaande ecoducten in onze provincie is (wat is de invloed op biodiversiteit, verkeersveiligheid en versnippering) en is dit gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek? Zo ja, op welke onderzoeken is dit gebaseerd?
Op de website van de provincie staat het volgende:2 ”De aanleg van 4 ecoducten bij Oss en bij Leende gaat in februari 2013 van start. Ze worden gebouwd door BAM Civiel BV in Gouda. Zowel Rijk als provincie zijn verantwoordelijk voor de financiering. De provincie zorgt voor de uitvoering. De aanleg van de ecoducten kost in totaal € 9,9 miljoen euro”.
4. Heeft u wetenschappelijk onderzoek gedaan of er bij de bovengenoemde vier ecoducten de verkeersveiligheid substantieel gediend wordt en/of de biodiversiteit er door verbeterd wordt. Zo ja, om welke onderzoeken gaat het. Zo nee, waarom niet?
5. Bent u het met ons eens dat het aanleggen van deze vier ecoducten onverstandig is omdat er op dit moment te veel onduidelijk is over de effecten van ecoducten en dat het beter is, ook gezien de enorme investeringen, om eerst nader wetenschappelijk onderzoek (b.v. het onderzoek dat nu uitgevoerd wordt in de Veluwe) af te wachten? Zo nee, waarom niet?
6. Hoeveel ecoducten worden er in de toekomst nog aangelegd in de provincie Noord-Brabant waarin de provincie een aandeel heeft?
7. Bent u het met ons eens dat een ecoduct alleen dient te worden aangelegd als wetenschappelijk is aangetoond dat de verkeersveiligheid substantieel gediend wordt en/of de biodiversiteit er door verbeterd wordt? Zo nee, waarom niet?
Wij zien uw antwoorden met interesse tegemoet.
Namens de Fractie van de PVV Noord-Brabant
Sytse van der Wal
[1] http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/15/onduidelijk-of-ecoducten-diersoorten-helpen-te-overleven/