Statenvragen: Samen Slap in het buitengebied

Geacht college,

In een artikel in het Eindhovens Dagblad "Veldpolitie gaat afgeslankt door" van d.d. 5 november 2012 [1] wordt vermeld dat de veldpolitie in afgeslankte vorm verder gaat in Zuidoost-Brabant.  Het is zo goed als zeker dat acht van de 21 gemeenten in de regio de stekker uit het project Samen Sterk in het Buitengebied halen. Dit betekent dat de veldpolitie voortaan uit drie i.p.v. vier fulltime buitengewoon opsporingsambtenaren zal bestaan. Volgens de regio coördinator de heer Mario Kanits vindt er steeds vaker paddenstoelenroof plaats en zijn er in de regio op grote schaal stropers actief en zit een deel tegen de georganiseerde misdaad aan (in het artikel wordt er een link gelegd met Oost-Europa). De provincie heeft Samen Sterk in het buitengebied inmiddels over heel Brabant uitgerold.

 

 

Dit roept bij ons de volgende vragen op:

1.  Bent u bekend met het artikel ”Veldpolitie gaat afgeslankt door”?

2. Gaat u maatregelen treffen om de op grote schaal aanwezige stroperij aan te pakken? Zo nee, waarom niet?

3.  Klopt het dat de paddestoelenroof en stroperij voor een groot deel gedaan wordt door Oost-Europeanen? Zo ja, heeft u hier cijfers van? Zo nee, wie is hier dan voor verantwoordelijk?

4. Speelt het genoemde probleem in de gehele provincie? Zo ja, heeft u hier cijfers van?

5. De provincie heeft Samen Sterk in het buitengebied uitgerold. Nu gemeenten met een relatief groot buitengebied als Bergeijk en Oirschot gaan stoppen met de ‘veldpolitie’ valt een groot deel van ZO-Brabant weg en raakt de handhaving versnipperd. Bent u het met ons eens dat gezien bovenstaand artikel dit een totale mislukking is in de regio Zuidoost-Brabant? Zo nee, waarom niet? Op welke wijze denkt u de versnippering van de handhaving in het buitengebied – met name in ZO-Brabant – te kunnen voorkomen?

Uit een artikel in Brabants Dagblad van 17 november jl. blijkt dat boeren in het buitengebied van Hilvarenbeek zich schuldig zouden maken aan ‘landjepik’ en dat de handhaving hierop in het buitengebied tekort schiet.[2]

6. Is handhaving van deze zaken ook een taak van de ‘veldpolitie’? Zo ja, welke maatregelen worden genomen om de handhaving in het Land van de Hilver te verbeteren?

7. Speelt dit probleem ook in andere gemeenten in Brabant?

Ondertussen heeft GS ook aan Provinciale Staten voorgesteld om de Landschapsverordening in te trekken en deze taak (handhaving reclameborden buitengebied) over te laten aan gemeenten.

8. Aangezien veel gemeenten nu al de handhaving in het buitengebied beperken, is het maar de vraag of deze gemeenten de handhaving van reclameborden in het buitengebied adequaat op zullen pakken. Deelt u deze zorg ook, zo nee waarom niet?

9. Bent u met ons van mening dat het efficiënter is om de handhaving van borden in het buitengebied als taak toe te voegen voor de ‘veldpolitie’ in plaats van dit zonder nadere afspraken over te laten aan gemeenten? Zo nee, waarom niet?

In de afgelopen tijd is veelvuldig sprake geweest van (grootschalige) diefstal van schapen, ook in het Brabantse buitengebied, zoals in het dorp Linden.[3] Hoewel bij desbetreffende diefstal inmiddels verdachten zijn aangehouden, is ook nadien nog een gevild schaap aangetroffen aan de rand van het Eindhovense buitengebied.[4] De LTO drong onlangs ook aan op extra politiecontroles op schapendiefstallen.[5] Met name rond het islamitische offerfeest – wanneer door de grote vraag de schapenprijs hoger is[6] – blijkt dat in diverse[7] Europese landen veel schapen[8] worden gestolen.[9]

10. Is de ‘veldpolitie’ in het Brabantse buitengebied de afgelopen tijd extra alert geweest op schapendiefstallen? Zo nee, waarom niet?

11. Bent u bereid de ‘veldpolitie’ te verzoeken extra alert te zijn op schapendiefstallen, met name wanneer de schapenprijs hoog ligt, zoals tijdens het islamitische offerfeest? Zo nee, waarom niet?

Wij zien uw antwoorden met interesse tegemoet.

Namens de Fractie van de PVV Noord-Brabant

Sytse van der Wal
Alexander van Hattem

[2] Brabants Dagblad, 17 november 2012 “PvdA agendeert 'landjepik' door Beekse boeren”