PVV Noord-Brabant: Subsidiestapelaar Incubate jengelt als een verwend kind en wordt gered door de Gemeente Tilburg en de Provincie Brabant

De Brabantse PVV fractie zet grote vraagtekens bij de berichtgeving in de media over festival Incubate in Tilburg. Hieruit blijkt dat het Tilburgse festival vooral dankzij tegenvallende bezoekersaantallen en kennelijk te weinig subsidie.te kampen heeft met financiële problemen
De werkelijke oorzaak is onder meer terug te vinden in onrealistische verwachtingen over het aantal bezoekers die de organisatie had voor de Incubate editie 2015. Dit stond in geen verhouding met de matige groeicijfers die het festival de laatste jaren heeft laten zien.
PVV statenlid Willem Bakker zegt hierover: "In plaats van naar een kritische blik richting de eigen subsidieslurpende organisatie te werpen wordt de schuld van dit debacle onder meer in de schoenen van het provinciale cultuurfonds Brabant C geschoven. Nogal vreemd als je 377.000 euro van de provincie en ruim 200.000 euro subsidie van de gemeente Tilburg gevangen hebt. Maar liefst 30 euro per bezoeker! Ronduit brutaal als je dan nog een keer durft te zeuren om je tekorten te dekken, idioot is het van de Gemeente Tilburg en de Provincie Noord-Brabant om aan deze smeekbede gehoor te geven!"
Willem Bakker

 

Geacht college,

Volgens het Brabants Dagblad[1] van donderdag 29 oktober verkeert festival Incubate Tilburg in ernstige financiële problemen. In plaats van naar een kritische blik richting de eigen subsidieslurpende organisatie te werpen wordt de schuld van dit debacle onder meer in de schoenen van het provinciale cultuurfonds Brabant C geschoven en ook zouden “tegenvallende bezoekers aantallen” een rol spelen.

Volgens een memo van Gedeputeerde Swinkels[2] van 3 november aan PS vullen de Provincie Noord-Brabant en de Gemeente Tilburg zonder blikken of blozen de tekorten aan.

Dit leidt bij de PVV Noord-Brabant fractie tot de volgende vragen:

    1. Bent u op de hoogte van de inhoud van het artikel uit het Brabants Dagblad van donderdag 29 oktober1?
    2. De organisatie van festival Incubate (zie bijlage Incubate 3D begroting bij punt 37[3]) vroeg aan Brabant C voor 2015 een subsidie van € 525.000 maar kreeg € 377.000. Festivaldirecteur Joost Heijthuijsen doet hierover zijn beklag in het Brabants Dagblad, maar had bij het bestuderen van het document “Brabant C in een notendop” op de website van Brabant C[4] al kunnen zien dat er een maximale projectfinanciering is van 30%.

Als dekking wordt op de begroting van Incubate voor 2015 een bedrag aangegeven van

€ 1.419.000,- . Een simpel rekensommetje leert dat deze aanvraag 37% van het project totaal betreft en dus 7% boven de maximale financieringsgrens zit.

Is het college het met de PVV eens dat de organisatie van Incubate willens en wetens wist dat de subsidieaanvraag van € 525.000,- nooit gehonoreerd zou gaan worden, de oorzaak hiervan niet bij Brabant C ligt maar bij de organisatie van Incubate zelf? Zo nee, waarom niet?

    1. In het artikel geeft de organisatie van Incubate aan pas laat op de hoogte zijn gebracht van de subsidietoekenning van Brabant C. In de schriftelijke toekenning van Brabant C aan de heer Heijthuijsen lezen we dat op 19 juni 2015 de subsidieaanvraag bij Brabant C is binnengekomen en dat de heer Heijthuijsen de aanvraag in een persoonlijk gesprek heeft mogen motiveren op 26 augustus 2015. Daags voor de start van het festival (14 september 2015) kwam de uiteindelijke subsidie toekenning. Is deze doorlooptijd de reguliere periode die nodig is voor een subsidieverlening bij Brabant C? Zo ja, was deze doorlooptijd al gecommuniceerd en had de heer Huijthuijsen dit al kunnen weten bij het indienen van de subsidieaanvraag op 19 juni 2015?
    2. In de subsidieaanvraag van Incubate is een optimistische raming opgenomen van 28.000 bezoekers voor het festival van 2015.

In 2011 trok het festival 7.500 bezoekers, in 2012 waren dit er 15000, in 2013 en 2014 waren dit er 17000 en uiteindelijk waren er dit jaar 20000 bezoekers. Kan GS aangeven in hoeverre de bezoekersraming op realiteitswaarde is getoetst bij de subsidietoekenning en op grond van welke uitgangspunten is dat gebeurd? Is het college het met de PVV eens dat deze raming van 28.000 zeer onrealistisch was en de organisatie in het artikel in het Brabants Dagblad dan ook ten onrechte spreekt over “tegenvallende bezoekersaantallen”? Zo nee, waarom niet?

    1. Omroepvereniging VPRO heeft op haar website een interview geplaatst met festivaldirecteur Heijthuijsen[5]. Volgens dit artikel viel op dat sommige zalen dit jaar angstvallig leeg waren en dat bijvoorbeeld bij het optreden van “topact” Sun Kil Moon makkelijk gefietst kon worden in de zaal. Op de vraag aan Heijthuijsen of er verkeerde keuzes zijn gemaakt antwoordt deze: "Dat klopt inderdaad. Maar Sun Kil Moon had nooit 650 man naar Tilburg kunnen trekken op een doordeweekse dag. We wisten dat het wennen zou zijn. Dit jaar gebruikten we nieuwe locaties. Eens moet je de eerste stap zetten”. Verderop lezen we in hetzelfde interview “Acts die meer dan 3000 man trekken zullen niet zo snel naar Incubate komen”. Bent u net als de PVV van mening dat de beantwoording van de festivaldirecteur de indruk wekt dat hij het niet realiseren van de geraamde bezoekersaantallen in feite al had zien aankomen? Zo nee, wat is dan uw interpretatie van zijn zinsnede?

Bent u net als de PVV van mening dat uit de woorden van festivaldirecteur Heijthuijsen ook blijkt dat de organisatie van Incubate totaal NIET geïnteresseerd is in inkomsten uit bijvoorbeeld bezoekersaantallen, maar dat vooral de wijd openstaande subsidiekraan belangrijk is voor deze subsidieslurper? Zo nee, kunt u aangeven waarom niet?

    1. Het blijkt maar weer dat subsidiestapelaars zoals Incubate zonder allerlei cultuurfondsen en gratis geld van de belastingbetalende Brabantse burgers geen bestaansgrond hebben. Nul komma nul draagvlak bij de bevolking en nauwelijks sponsoring vanuit het bedrijfsleven zijn volgens de PVV duidelijke signalen dat het continue steunen van dit soort elitaire projecten een culturele doodlopende weg is.

Deelt u deze visie van de PVV? Zo nee, hoe kijkt u hier tegen aan?

  1. In het Brabants Dagblad van 2 november[6] vindt festival directeur Heijthuijsen dat de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant financieel moeten gaan bijspringen. Hij stelt: “Momenteel hebben we een gebrek aan middelen en wachten op extra financiering van twee van onze grootste financiers, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant. We hebben momenteel wel geld op de bank, maar we mogen dat nog niet uitgeven tot we de formele toezegging hebben ontvangen van de twee grootste financiers, zodat we alle rekeningen kunnen betalen die nog komen”. Wanneer is er naar aanleiding van de financiële problemen bij Incubate voor het eerst “informeel” een toezegging gedaan, door u richting Incubate. Deelt GS de mening van de PVV dat op deze wijze financieel wanbeleid en een ontoereikend zakelijk inzicht ten onrechte beloond wordt? Zo nee, waarom niet?
  2. In de memo van Gedeputeerde Swinkels staat als voorwaarde op de directe financiële steun van € 140.000,- dat Incubate voorstellen gaat doen aan onder meer de provincie “voor wezenlijke ingrepen in de kwaliteit van het zakelijk management en de raad van toezicht”. Hoe denkt u als GS te gaan “meten” dat de kwaliteit van het zakelijk management en de raad van toezicht wel in orde zijn? Hoe rijmt u deze werkwijze met het “eerst beleid dan pas geld” principe wat u als college hoog in het vaandel heeft deze bestuursperiode?
  3. Op welke wijze denkt u te kunnen uitsluiten dat er met de toezegging van de middelen ter dekking van het financiële tekort - in feite een beloning voor een financiële wanprestatie waarvoor directeuren in de normale zakenwereld op zijn minst flink op hun vingers zouden worden getikt- geen precedenten worden geschapen voor andere instellingen die u in feite uitnodigt er met de pet naar te gooien?
  4. Hoe gaat u de manier waarop Incubate beloond gaat worden voor onbehoorlijk en non-zakelijk bestuur verkopen aan culturele organisaties en instellingen die hun zaakjes wel goed op orde hebben?
  5. Hoe gaat u de financiële bijdrage als beloning voor onbehoorlijk bestuur verkopen aan de belastingbetalers die hiervoor moeten opdraaien?
  6. Bent u bereid om de extra steun richting Incubate in te trekken? Zo nee, waarom niet?
  7. Zijn er op dit moment nog meer “informele toezeggingen” gedaan richting culturele organisaties en instellingen die in financiële puinhoop verkeren? Zo ja, welke?
  8. Had u de toegezegde €140.000 zomaar op de plank liggen? Zo ja, hoe kan dat? Zo nee, waaruit wordt de toezegging dan gedekt?

 


[6] http://www.bd.nl/incubate-wil-dat-gemeente-en-provincie-de-rekeningen-betalen-1.5391421

 

Beantwoording: pdfSubsidie_Incubate_beantwoording_dd_23-11-2015.pdf