Statenvragen nieuwjaarsreceptie en nieuwjaarstoespraak CdK

 

Geacht college,

Op 7 januari organiseerde het Brabantse provinciebestuur de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Ook dit jaar werden alleen de bestuurlijke en maatschappelijke contacten van de provincie uitgenodigd, de gewone Brabantse burger was wederom niet welkom.

Tijdens deze provinciale nieuwjaarsreceptie hield de Commissaris van de Koning (CdK) zijn nieuwjaarstoespraak, waarin hij moralistisch en politiek stelling nam. In een televisie-interview voor Omroep Brabant ging hij nog dieper in op deze stellingen.

Zo koppelt de CdK de toestroom van asielzoekers aan het begrip 'gastvrijheid' in Brabant en ziet hij in dit kader meer EU-beleid als enige oplossing. Ook stelt de CdK in het tv-interview dat de toestroom van asielzoekers in Brabant wenselijk zou zijn om vanwege bevolkingskrimp “onze samenleving op peil te houden”.[1]

Dit roept bij de PVV-fractie de volgende vragen op.

  1. Deed de CdK zijn uitspraken als voorzitter van Provinciale Staten? Zo nee, vanuit welke rol dan wel?
  2. Vinden GS het gepast dat in een nieuwjaarstoespraak van een ongekozen CdK zulke expliciete politieke en moralistische stellingen worden ingenomen, terwijl over de thematiek in de samenleving uitermate verschillend wordt gedacht? Telt voor GS de opvatting van grote groepen in onze Brabantse samenleving die anders over deze onderwerpen denken ook mee, of spreekt hun CdK niet namens hen?
  3. Zien GS de toestroom van asielzoekers als wenselijk om – zoals de CdK het stelt – 'vanwege bevolkingskrimp onze samenleving op peil te houden'? Zo ja, hoe rijmt u dit met de uitkomsten van het recente onderzoek van het SCP[2], waaruit blijkt dat eerder naar Nederland gekomen asielzoekers massaal in de bijstand, dan wel in de criminaliteit terecht gekomen zijn? Zien GS dát als “de samenleving op peil houden”?
  4. Nu 'gastvrijheid' in Brabant zo gepropageerd is tijdens de nieuwjaarsreceptie, hoe gastvrij is volgens GS deze nieuwjaarsreceptie dan voor de eigen Brabantse bevolking, die op dit elitefeestje niet welkom is?
  5. Voor de nieuwjaarsreceptie werden de kosten in 2012 € 30.000,- begroot, in 2013 op € 28.000,- en in 2014 op € 30.000,-. Vanaf 2015 zijn de kosten echter fors hoger: voor de nieuwjaarsreceptie van 2015 waren de gerealiseerde kosten € 51.225,53 en voor de editie 2016 is € 45.000,- begroot. Wat is de reden van de forse kostenstijging voor de nieuwjaarsreceptie vanaf 2015?
  6. Tijdens de nieuwjaarsreceptie is de 'Brabo' als symbolische munt uitgereikt waaraan de moralistische boodschap van de CdK is verbonden. Wat zijn de kosten van deze moralistenmunt, door welke organisatie is de opdracht hiervoor uitgevoerd en hoe zinvol is het om iets uit te delen wat veelal linea recta op de rommelzolder zal belanden?
  7. Is GS bereid om vanaf volgend jaar de nieuwjaarsreceptie niet langer als louter een elitefeestje voor de “triple helix” te organiseren, maar op sobere doch gezellige wijze gastvrij te zijn voor alle Brabantse burgers die belangstelling hebben? Zo nee, waarom niet?

Namens de PVV-fractie Noord-Brabant,

Met vriendelijke groet,

Alexander van Hattem

Patricia van der Kammen

 


[1]    http://www.omroepbrabant.nl/?news/242400322/In+2016+gastvrij+blijven+en+niet+in+paniek+raken,+zegt+Commissaris+van+de+Koning+Wim+van+de+Donk.aspx

[2]    http://nieuws.tpo.nl/2015/12/16/scp-criminaliteit-asielzoekers-uit-1995-1999-drie-keer-zo-hoog-als-landelijk-gemiddelde/

 

Beantwoording: pdfUitspraken_nieuwjaarstoespraak_cdk_beantwoording_dd_25-01-2016.pdf